ΑρχικήbusinessΝέοι κανόνες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα εξαιτίας της συμφωνίας RCEP

Νέοι κανόνες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα εξαιτίας της συμφωνίας RCEP

Ένα κοινό σύνολο κανόνων σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και το e-commerce και ένα νέο πεδίο εμπορίου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι ένα από τα αναμενόμενα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP) όταν υπογραφεί το επόμενο έτος.

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία είναι μία από τις 15 χώρες του Ινδο-Ειρηνικού που δεσμεύεται σήμερα να υπογράψει την περιφερειακή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών RCEP το 2020, αφού συμφώνησε στα 20 κεφάλαια της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ASEAN στην Bangkok την Τρίτη.

Ο Υπουργός Εμπορίου Simon Birmingham δήλωσε ότι η συμφωνία RCEP θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις στην Αυστραλία.

“Καθώς οι οικονομίες του RCEP αναπτύσσονται και οι μεσαίες τάξεις τους μεγαλώνουν, αυτή η συμφωνία θα ανοίξει νέες πόρτες για επιχειρήσεις και επενδυτές σε όλη την περιοχή μας”, ανέφερε.

Κατά την οριστικοποίησή του, το RCEP αναμένεται να υιοθετήσει ένα κοινό σύνολο κανόνων σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, με την επιβολή της εφαρμογής στην “περιοχή RCEP” στο Intellectual Property Chapter, η οποία θα είναι σύμφωνη με το υφιστάμενο καθεστώς για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, αυτό θα έβλεπε την προστασία και την επιβολή αυστραλιανών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις αγορές RCEP, με την αυστραλιανή κυβέρνηση να δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε νέες ιδέες και θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και τεχνολογίας.

“Οι τυποποιημένοι κανόνες θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των συναλλαγών διανοητικής ιδιοκτησίας, στην υποστήριξη της διαφάνειας και στη μείωση του κόστους επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη στήριξη του δημιουργικού και καινοτόμου κλάδου της Αυστραλίας και στην επένδυση στην περιοχή”, εξήγησε η αυστραλιανή κυβέρνηση.

Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθούν νέοι κανόνες σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτά θα περιλαμβάνουν κανόνες που θα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις της Αυστραλίας όταν μεταφέρουν δεδομένα πέρα από τα σύνορα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους και θα περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των περιορισμών από τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για την τοπική αποθήκευση δεδομένων, κανόνες που προωθούν την ψηφιοποίηση των εμπορικών εγγράφων και τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών και την ηλεκτρονική εξακρίβωση της γνησιότητας και κανόνες που βοηθούν στην προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών τους πληροφοριών στο διαδίκτυο και την καταπολέμηση των spam.

Ωστόσο, η αυστραλιανή κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι το πλαίσιο δεδομένων της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί ιδιωτικού απορρήτου και του συστήματος αρχείων ηλεκτρονικής υγείας, δεν θα επηρεαστεί από τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού εμπορίου της RCEP.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα θεσπιστεί ένα πλαίσιο κανόνων για το εμπόριο και την πρόσβαση και την χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε ολόκληρη την περιοχή. Για παράδειγμα, οι χώρες δεσμεύτηκαν να επιτρέψουν τη φορητότητα των αριθμών κινητής τηλεφωνίας και συμφώνησαν να συνεργαστούν από κοινού για την προώθηση «εύλογων» διεθνών τιμών κινητής περιαγωγής.

Υπάρχουν 16 συμμετέχουσες χώρες που αποτελούν μέλη της συμφωνίας RCEP. Εκτός από την Αυστραλία, αυτές περιλαμβάνουν το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Οι ηγέτες των χωρών αυτών δήλωσαν ότι η Ινδία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συμμετάσχει στη συμφωνία RCEP. «Όλες οι συμμετέχουσες χώρες της RCEP θα συνεργαστούν για την επίλυση αυτών των εκκρεμών ζητημάτων με αμοιβαία ικανοποιητικό τρόπο και η τελική απόφαση της Ινδίας θα εξαρτηθεί από την ικανοποιητική επίλυση αυτών των θεμάτων», ανέφερε η κοινή δήλωση. Η συμφωνία RCEP ακολουθεί τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των 16 χωρών από τον Νοέμβριο του 2012.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS