Χθες, δύο μεγάλες εταιρείες της Ισπανίας δέχτηκαν ransomware επίθεση. Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα την ίδια μέρα, κάτι που θύμισε σε πολλούς ειδικούς τις επιθέσεις από το ransomware WannaCry που είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές εταιρείες το 2017.
Το WannaCry ανακαλύφθηκε πρώτη φορά στις 12 Μαΐου 2017. Μια από τις πρώτες χώρες που είχε επηρεάσει ήταν η Ισπανία (μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο). Το WannaCry είχε χρησιμοποιηθεί τότε για την πραγματοποίηση επιθέσεων στην ισπανική εφημερίδα El Mundo και στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου Telefonica.
Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι χθεσινές επιθέσεις δεν αποτελούν μέρος μιας μεγάλης παγκόσμιας εκστρατείας, όπως ήταν το WannaCry. Προς το παρόν, έχουν επηρεαστεί μόνο δύο εταιρείες.
Η πρώτη εταιρεία ονομάζεται Everis. Πρόκειται για μια εταιρεία παροχής συμβουλών πληροφορικής και ανήκει στην NTT Data Group. Το δεύτερο θύμα είναι η Cadena SER, το μεγαλύτερο ραδιοφωνικό δίκτυο της Ισπανίας. Οι δύο εταιρείες ανέφεραν από μόνες τους το περιστατικό παραβίασης. Το ραδιοφωνικό δίκτυο έκανε την ανακοίνωση μέσω του επίσημου site του.
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Και οι δύο εταιρείες συμβούλευσαν τους υπαλλήλους τους να κλείσουν τους υπολογιστές τους και να αποσυνδέσουν τα συστήματά τους από το διαδίκτυο.
Η επίθεση είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εταιρεία πληροφορικής, καθώς επηρεάστηκαν όλα τα υποκαταστήματά της. Η Everis έχει περισσότερους από 24.500 υπαλλήλους σε 18 χώρες. Τα στοιχεία, μέχρι τώρα, δείχνουν ότι το ransomware εξαπλώθηκε μέσω του εσωτερικού δικτύου επηρεάζοντας όλα τα συστήματα της εταιρείας και στις 18 χώρες.
Οι υπάλληλοι της Everis δημοσίευσαν στα social media κάποια screenshots, τα οποία δείχνουν ότι το ransomware που έπληξε την εταιρεία είναι μια έκδοση του ransomware BitPaymer. Το ίδιο κακόβουλο λογισμικό είχε χρησιμοποιηθεί πριν λίγο καιρό και για την πραγματοποίηση επιθέσεων στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό M6 και στην γερμανική εταιρεία Pilz.
Όσον αφορά στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER, δεν έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες σχετικά με το ransomware.
Όπως είπαμε και παραπάνω, η Ισπανία ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της εκστρατείας WannaCry. Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της κι έτσι μπόρεσε να αντιδράσει άμεσα στις χθεσινές επιθέσεις.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Ισπανίας εξέδωσε έναν κατάλογο με συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέσα σε λίγες ώρες από τα περιστατικά. Επιπλέον, ζήτησε από όλες τις εταιρείες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να βελτιώσουν τις πρακτικές ασφαλείας που χρησιμοποιούν. Τέλος, προέτρεψε οποιαδήποτε άλλα θύματα να απευθυνθούν στην INCIBE, το Εθνικό Ινστιτούτο Cyber-Security της Ισπανίας.
Οι δύο επιθέσεις σίγουρα δεν είχαν τον καταστροφικό αντίκτυπο του WannaCry ransomware αλλά κατάφεραν να προκαλέσουν πανικό στις τοπικές εταιρείες και να ξυπνήσουν δυσάρεστες αναμνήσεις. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το λογισμικό της Everis και κάποιες από αυτές φοβούνται ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί και οι ίδιες.
Επιπλέον, κυκλοφορούν φήμες ότι και άλλες εταιρείες πληροφορικής έχουν επηρεαστεί. Αυτές οι φήμες ανάγκασαν πολλές εταιρείες, όπως τις KPMG και Accenture να δημοσιεύσουν στο Twitter μια ανακοίνωση για να καθησυχάσουν τους πελάτες τους ότι όλα λειτουργούν σωστά.