ΑρχικήsecurityΤο Windows Defender εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα antivirus

Το Windows Defender εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα antivirus

antivirus

Το Windows Defender, το ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας των Windows, έχει δεχθεί αρκετή κριτική στο πέρασμα των ετών. Ωστόσο, η νέα του μορφή είναι αντάξια πολλών άλλων προγραμμάτων προστασίας από ιούς (antivirus). Για του λόγου το αληθές, τον Αύγουστο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα προστασίας που κυκλοφορούν.

Και τώρα το Defender επικροτείται ξανά. Ένα άλλο ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών, το AV-Comparatives, δημοσίευσε μία έκθεση σχετικά με την προστασία από κακόβουλο λογισμικό για τον Σεπτέμβριο του 2019 και το Windows Defender αποτελεί ένα από τα κορυφαία ονόματα στη λίστα.

Το Windows Defender υποστηρίζει ότι έχει ποσοστό προστασίας 99,96%, το οποίο το κατατάσσει στα 10 κορυφαία προγράμματα antivirus που εξετάζει η AV-Comparatives. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά αποτελέσματα δεν διαφέρουν σημαντικά από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Για παράδειγμα, το Defender κατάφερε να μπλοκάρει με επιτυχία 10.552 κομμάτια κακόβουλου λογισμικού (από τα 10.556), αλλά ακόμη και το πρόγραμμα με την χαμηλότερη βαθμολογία, το Total Defense, εμπόδισε περίπου 10.537.

Φυσικά αν λάβουμε υπόψη μας τα καταστροφικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στο σύστημά μας, ακόμα και ένα κομμάτι malware, σίγουρα αξίζει τον κόπο να επιλέξουμε το καλύτερο antivirus. Σε αυτό το συγκεκριμένο τεστ, τα Avast, AVG και Trend Micro κερδίζουν επάξια αυτή τη θέση, με ποσοστά προστασίας 100%. Τα “χειρότερα” προγράμματα προστασίας από ιούς ήταν τα McAfee (99,82%) και Total Defense (99,82%).

Η έρευνα ωστόσο περιλάμβανε κι άλλα πεδία, όπως το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα λογισμικό στην παρεμπόδιση ενός κακόβουλου λογισμικού χωρίς ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς για τη Microsoft, το Windows Defender δεν είχε πολύ υψηλά ποσοστά σε αυτή την κατηγορία. Το ποσοστό ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού ήταν μόλις 29,7%, καλύτερο σε σύγκριση με το Panda Antivirus (28,6%) και το Trend Micro (20,9%), αλλά όχι σπουδαίο. Το αντίστοιχο ποσοστό ανίχνευσης του Avast ήταν 97,4%.

Βέβαια ένας χαμηλότερος ρυθμός ανίχνευσης δεν είναι απαραίτητα σημάδι ενός κακού ή αναποτελεσματικού λογισμικού antivirus. Το Defender μπορεί να μην εντοπίζει όλους τους ιούς όταν βρίσκονται σε αδράνεια, αλλά σχεδόν σίγουρα θα το κάνει όταν προσπαθούν να βλάψουν ενεργά το σύστημά σας.

Ένας άλλος παράγοντας που δοκιμάστηκε ήταν και το ποσοστό ανίχνευσης εσφαλμένων κινδύνων. Ως μέρος της έκθεσής της, η AV-Comparatives έδωσε σε κάθε συμμετέχον πρόγραμμα ένα σύνολο από καθαρά αρχεία για σάρωση για να διαπιστώσει το ποσοστό εσφαλμένων ανιχνεύσεων (ο συνολικός αριθμός των αρχείων είναι άγνωστος).

Κατά τη διάρκεια του τεστ “False Alarm”, η Microsoft επισήμανε 13 ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Οι Avira, Eset και Kaspersky ήταν τα καλύτερα σε αυτή την περίπτωση: η Avira σημείωσε μόνο ένα ψευδώς θετικό και τα δύο άλλα δεν ανίχνευσαν κανένα.

Συνολικά ωστόσο, το Windows Defender εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα αντιμετώπισης ιών που κυκλοφορούν. Στις δοκιμές της AV-Comparatives, ο Defender κατάφερε να κερδίσει τη βαθμολογία “Advanced Malware Protection” δύο αστέρων, παράλληλα με τα Panda, Kaspersky, F-Secure και μερικά άλλα.

Ωστόσο, το λογισμικό δεν είναι τέλειο και η Microsoft έχει ακόμα αρκετό δρόμο ώσπου να το κάνει πιο αποτελεσματικό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS