ΑρχικήsecurityΤεχνολογία ανάγνωσης της σκέψης: Η νέα απειλή στην ασφάλεια δεδομένων;

Τεχνολογία ανάγνωσης της σκέψης: Η νέα απειλή στην ασφάλεια δεδομένων;

Τεχνολογία Οι επιστήμονες έχουν ήδη αναπτύξει την τεχνολογία, που θα επιτρέπει την ανάγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Αυτό το κάνει μέσω της μετατροπής τους σε ψηφιακή μορφή. Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) επιτρέπουν τη σύνδεση του μυαλού με έναν υπολογιστή.

Πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως το Facebook, θέλουν να αποκτήσουν αυτή την τεχνολογία.

Αυτό ακούγεται τρομακτικό. Το να καταλαβαίνουν οι άλλοι τις κρυφές μας σκέψεις και τους φόβους μας δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ωστόσο, για την ώρα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.

Τα BCI δεν είναι τόσο εξελιγμένα, ώστε να συλλέγουν αυτές τις λεπτομερείς πληροφορίες. Αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να αξιολογήσουν κάποιες φυσικές κινήσεις και συναισθηματικές καταστάσεις. Αλλά, οι επιστήμονες αναπτύσσουν συνεχώς τους αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακριβή ανάγνωση των σκέψεων.

Προς το παρόν, υπάρχουν δύο τρόποι για τη σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με έναν υπολογιστή. Ο ένας τρόπος είναι παρεμβατικός ενώ ο άλλος όχι.

Ο μη παρεμβατικός τρόπος περιλαμβάνει τη χρήση μεθόδων, όπως το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, για την ανάγνωση νευρικών σημάτων. Τα μη παρεμβατικά συστήματα μεταφέρουν, επίσης,  πληροφορίες στον εγκέφαλο με τεχνικές όπως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση.

Ο παρεμβατικός τρόπος, από την άλλη μεριά, περιλαμβάνει την άμεση επαφή μεταξύ του εγκεφάλου και των ηλεκτροδίων. Πρόκειται ουσιαστικά για επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, αφού μιλάμε για μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Γιατί, λοιπόν, να επιλέξει κάποιος την επεμβατική μέθοδο; Γιατί αυτή η μέθοδος μπορεί να αποκωδικοποιήσει πιο αποτελεσματικά τον εγκέφαλο.

Στα μη επεμβατικά συστήματα, όπως το ΗΕΓ, απαιτείται η συγχρονισμένη δράση εκατομμυρίων νευρώνων, για την παροχή μιας πλήρους εικόνας του εγκεφάλου.

“Είναι σαν να στέκεσαι έξω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να προσπαθείς να καταλάβεις τι συμβαίνει στο παιχνίδι απλώς ακούγοντας τις φωνές. Μπορείτε να πάρετε μια εικόνα μεγάλων γεγονότων, αλλά είναι δύσκολο να πάρετε λεπτομερείς πληροφορίες», είπε ένας ερευνητής.

Στις επεμβατικές μεθόδους, υπάρχει άμεση επαφή με τους νευρώνες. Το σήμα, που λαμβάνουν είναι αρκετό για να γίνει κατανοητή η σκέψη.

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει πολλά ιατρικά επιτεύγματα μέσω τέτοιων μεθόδων.

Στις μέρες μας, οι επεμβατικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν ανθρώπους με παράλυση.

Όσον αφορά στις τεχνολογικές εφαρμογές, τα BCIs θα ακολουθήσουν πιθανότατα τη μη επεμβατική μέθοδο.

Τα μη επεμβατικά συστήματα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά, αλλά οι επιστήμονες χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους, όπως τη μηχανική εκμάθηση, για να ελέγχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σήματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται πιο εξελιγμένα λογισμικά.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι υπάρχουσες μη επεμβατικές τεχνολογίες είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις επεμβατικές, τουλάχιστον όσον αφορά στον έλεγχο των κινήσεων.

“Πιστεύουμε ότι αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος, μπορείτε να το έχετε με μη επεμβατικά μέσα”, δήλωσε ένας ερευνητής.

Η δυνατότητα ανάγνωσης της σκέψης χωρίς τη χρήση επεμβατικών μεθόδων είναι πολύ επικίνδυνη.

Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι συχνό φαινόμενο στις μέρες μας και δεν είναι καθόλου ευχάριστο για τα θύματα. Η απόκτηση πρόσβασης στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, όμως, είναι ακόμα πιο τρομακτικό σενάριο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS