Τρίτη, 26 Μαΐου, 03:59
Αρχική inet Τι είναι η βιομετρική τεχνολογία; Ποιες οι εφαρμογές και οι κίνδυνοι

Τι είναι η βιομετρική τεχνολογία; Ποιες οι εφαρμογές και οι κίνδυνοι

βιομετρική Η βιομετρική τεχνολογία έχει εισβάλλει στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν βιομετρικές μεθόδους επαλήθευσης της ταυτότητας για να προστατεύσουν τις συσκευές τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η βιομετρία είχε πρωτοεμφανιστεί τον 14ο αιώνα.

Όλοι γνωρίζουν ότι η βιομετρική τεχνολογία άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως τον 19ο αιώνα, όταν ο Γάλλος αστυνομικός Bertillón άρχισε να χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα για τον εντοπισμό ανθρώπων. Ωστόσο, οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη βιομετρία ήταν οι Κινέζοι και με αυτόν τον τρόπο διαφοροποιούσαν τους νέους από τους ενήλικες.

Βιομετρικές μέθοδοι επαλήθευσης της ταυτότητας

Οι βιομετρικές μέθοδοι αναλύουν και αναγνωρίζουν τις συμπεριφορές ή τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου. Αυτά, που συνήθως αναλύονται, είναι τα: DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα, μοτίβα προσώπου ή φωνή.

Η διαφορά των βιομετρικών μεθόδων με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο επαλήθευσης της ταυτότητας (π.χ. κωδικός πρόσβασης) είναι ότι οι πρώτες βασίζονται σε κάτι «μη μεταβιβάσιμο, αξέχαστο, μοναδικό». Σε κάτι που θα  ισχύει για πάντα. Ακόμα και τα δίδυμα δεν έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Εφαρμογές της βιομετρικής τεχνολογίας

Στις μέρες μας η βιομετρική τεχνολογία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς. Κάποιες από τις εφαρμογές της είναι: επαλήθευση ταυτότητας, έλεγχος πρόσβασης, έλεγχος παρουσίας, έλεγχος ταυτότητας εφαρμογών, ηλεκτρονικές πληρωμές και πολλά άλλα.

Η τεχνολογία αυτή έχει γίνει πολύ δημοφιλής γιατί συνδυάζει την ευκολία και την ασφάλεια. Γι΄αυτό το λόγο, όλο και περισσότεροι τομείς προσπαθούν να την υιοθετήσουν.

Έχει μειονεκτήματα η βιομετρική τεχνολογία;

Όπως κάθε άλλη τεχνολογία, έτσι και η βιομετρία έχει κάποια μειονεκτήματα.

Αρχικά, ως σύστημα ελέγχου ταυτότητας, απαιτεί τρία πράγματα:

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον δυο κίνδυνοι. Πρώτον, τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά, αλλά οι hackers θα μπορούσαν να τα αναπαράγουν. Δεύτερον, οι βάσεις δεδομένων, που έχουν αποθηκευμένα τα στοιχεία, μπορούν να παραβιαστούν.

Επομένως, η βιομετρία είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνολογία, που εξελίσσεται συνεχώς. Οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν βιομετρικές μεθόδους, που θα μπορούν να αναλύουν τη συμπεριφορά του ατόμου (π.χ. την αντίδραση ή τον τρόπο περπατήματος κλπ). Προσφέρει μεγάλη ασφάλεια, ωστόσο, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο των hackers.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Bill Gates: Νέα θεωρία συνωμοσίας για το εμβόλιο του COVID-19

Νέα θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Bill Gates να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για την καταπολέμηση του COVID-19, για...

Power Glove: Μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth!

Power Glove: μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth: O Sam Battle, βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει το γάντι της Nintendo, σε «τηλεχειριστήριο» μουσικής,...

PowerToys: Κυκλοφόρησε η έκδοση 0.18 με δύο νέα εργαλεία

Στο συνέδριο Microsoft Build 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα PowerToys 0.18, τα οποία περιέχουν δύο νέα εργαλεία,...

Mozilla, Twitter και Reddit: Απαραίτητη η προστασία του ιστορικού αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών

Μια ομάδα επτά εταιρειών Internet δεσμεύεται να υπερασπιστεί το απόρρητο των χρηστών της αυτή την εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των...

Το eBay port σαρώνει τα PC για προγράμματα remote access

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο eBay.com, θα τρέχει ένα script που εκτελεί σάρωση τοπικής θύρας του υπολογιστή σας για να εντοπίσει εφαρμογές απομακρυσμένης...

Παραβίαση σε τράπεζα οδήγησε σε διαρροή στοιχείων καρτών πελατών

Οι hackers πίσω από το Maze ransomware δημοσίευσαν δεδομένα καρτών πληρωμής που έκλεψαν από την Τράπεζα της...

Κυκλοφόρησε νέο Unc0ver jailbreak: Επηρεάζει την έκδοση iOS 13.5!

Μια ομάδα από hackers, ερευνητές ασφαλείας και μηχανικούς, η Unc0ver, κυκλοφόρησε ένα νέο jailbreak package για iOS...

Hacker πουλά τις βάσεις δεδομένων των Ledger, Trezor και KeepKey

Ο hacker που παραβίασε το φόρουμ Ethereum.org φέρεται να πουλά τις βάσεις δεδομένων για τα τρία πιο δημοφιλή hard wallets κρυπτογράφησης -...

Πλατφόρμα εκπαίδευσης EduCBA: Επαναφέραμε τα password σας

Ο διαδικτυακός ιστότοπος εκπαίδευσης EduCBA άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες ότι επανέφεραν τους κωδικούς πρόσβασης μετά από παραβίαση δεδομένων.

Επιχειρήσεις: “Work From Home” ή “Work From Anywhere”;

Στην εποχή μας, στα περισσότερα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε ένα γραφείο, μπροστά από έναν υπολογιστή....