Στις μέρες μας, όλοι μας χρησιμοποιούμε τα smartphones και τις λύσεις που μας προσφέρει απλόχερα η τεχνολογία για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Πλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι επικοινωνούν μέσω των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Facebook. Στέλνουν email μέσω του Gmail και άλλων υπηρεσιών, ακούνε μουσική στο YouTube, κάνουν αγορές σε διαδικτυακά καταστήματα, κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλα. Αυτό σημαίνει ότι εισάγονται και αποθηκεύονται διάφορα προσωπικά δεδομένα.
Το ερώτημα είναι πώς χρησιμοποιούν οι εταιρείες τα δεδομένα αυτά και πού τα στέλνουν;
Τον τελευταίο καιρό, η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο έχουν εφαρμοστεί νέοι κανόνες σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR), οι οποίοι έχουν αναγκάσει τις τεχνολογικές εταιρείες να διαχειρίζονται τα δεδομένα με μεγαλύτερη διαφάνεια. Δεν μπορούν να μοιράζονται ελεύθερα προσωπικές πληροφορίες με άλλες εταιρείες, υπηρεσίες ή κυβερνήσεις.
Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν αναφορές, οι οποίες εξηγούν αναλυτικά πού στέλνουν τα δεδομένα, καθώς και πόσα αιτήματα λαμβάνουν από άλλες εταιρείες (σε όλο τον κόσμο) για αποστολή πληροφοριών.
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Το Addictive Tips blog δείχνει πόσα αιτήματα έχουν γίνει συνολικά και ποια εταιρεία έκανε τα περισσότερα από το 2010 έως το 2017.
Τα αιτήματα αυξήθηκαν από 27.625 το 2010 σε 382.242 το 2017. Ωστόσο, το 2018 ο αριθμός των αιτημάτων μειώθηκε πάλι, κυρίως λόγω των νέων νόμων για την προστασία των δεδομένων.
Η αύξηση των αιτημάτων στο διάστημα 2010-2017 σχετίζεται με την αύξηση στη χρήση του διαδικτύου γενικά. Ωστόσο, τα περισσότερα αιτήματα για δεδομένα προέρχονταν από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έστειλαν 151.047 αιτήματα από το 2010 έως το 2018. Το Facebook αποδέχτηκε τα 64.351 αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η Google έδωσε 70.908 δεδομένα σε διάφορες χώρες. Τα 30.332 ήταν προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
H Google, το Facebook και η Apple είναι από τις εταιρείες που έδιναν τα περισσότερα δεδομένα.
Οι τεχνολογικές εταιρείες γνωρίζουν ήδη αρκετά πράγματα για τους χρήστες τους. Όμως, το ότι στέλνουν τα δεδομένα (ή συνήθιζαν να τα στέλνουν πριν το GPDR) παντού, κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση .
Συχνά ξεχνάμε ότι τα δεδομένα που εισάγουμε στις συσκευές μας αποθηκεύονται από τις εταιρείες τεχνολογίας.
Γνωρίζουν πληροφορίες, όπως ονόματα, φύλο, ημερομηνία γέννησης, τοποθεσία, χώρο εργασίας, ιστορικό του browser, πολιτικά πιστεύω, ενδιαφέροντα και πολλά άλλα.
Δυστυχώς τα δεδομένα μας είναι διαθέσιμα σε εταιρείες και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.