ΑρχικήsecurityFacebook και WhatsApp θα δίνουν δεδομένα χρηστών στις αρχές

Facebook και WhatsApp θα δίνουν δεδομένα χρηστών στις αρχές

Σύμφωνα με τη νέα συνθήκη ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου που θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα, το Facebook και το WhatsApp θα πρέπει να μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους με την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου για λόγους ασφαλείας.

Η νέα συνθήκη, που ονομάζεται Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act ή απλά Cloud Act, δίνει εντολή στο Facebook και στο WhatsApp να αποκαλύπτουν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των χρηστών τους στις βρετανικές αρχές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο όρος “ηλεκτρονική επικοινωνία” δεν σημαίνει απαραίτητα αποκάλυψη των “κρυπτογραφημένων μηνυμάτων”. Στην πραγματικότητα, σε ένα σημείο της, η συνθήκη δηλώνει ότι “δεν δίνει κανένα δικαίωμα στις αρχές επιβολής του νόμου, ώστε να μπορούν να αναγκάζουν τους παρόχους υπηρεσιών να αποκρυπτογραφούν τις επικοινωνίες”.

Επομένως, ακόμα κι αν το Facebook αναγκαστεί να μοιραστεί τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες των χρηστών του, δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις αρχές, δεδομένου ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αποκρυπτογραφηθούν.

Ωστόσο, οι βρετανικές αρχές θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες μεταδεδομένων, όπως εικόνες προφίλ, διευθύνσεις IP, λίστες επαφών κλπ. Η νέα συνθήκη είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί επίσης στο Instagram και στο Facebook Messenger.

Τα τελευταία χρόνια, το Facebook έχει αποτελέσει πεδίο δράσης για πολλές παράνομες και ανήθικες δραστηριότητες, όπως προώθηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και ρητορικής μίσους. Για το λόγο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ζητήσει από όλες τις πλατφόρμες αυτού του είδους, να αναπτύξουν “backdoors” που θα επιτρέπουν στις αρχές να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που μοιράζονται μεταξύ τους οι χρήστες.

Η νέα συνθήκη μπορεί να φαίνεται κάπως αυστηρή, ωστόσο όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Facebook Alex Stamos, ο νόμος δεν απαιτεί κάτι διαφορετικό από τα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Το Facebook πιστεύει ότι το νέο νομοσχέδιο, είναι το ιδανικό για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της πρόσβασης σε δεδομένα και της μη παραβίασης του απορρήτου του χρήστη.

“Κυβερνητικές πολιτικές όπως το Cloud Act, επιτρέπουν στις εταιρείες να παρέχουν διαθέσιμες πληροφορίες όταν λαμβάνουν έγκυρα νομικά αιτήματα και δεν απαιτούν από τις εταιρείες να δημιουργήσουν backdoors”, δήλωσε το Facebook.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS