ΑρχικήinetΟι νέες τεχνολογίες στοχεύουν τις μειονότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Οι νέες τεχνολογίες στοχεύουν τις μειονότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν μέσα σε ψηφιακή δυστοπία της ευημερίας, στην οποία χρησιμοποιούνται AI(artificial intelligence) και άλλες τεχνολογίες που στοχεύουν, επιτηρούν και τιμωρούν τους πιο φτωχούς ανθρώπους. Αυτή ήταν η δήλωση του Philip Alston, εισηγητή του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια.

ΟΗΕ

Ο Alston έχει ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες φέρνουν επανάσταση στην αλληλεπίδραση κυβερνήσεων και των πιο ευάλωτων στην κοινωνία. Σε αυτό που αποκαλεί άνοδο του “ψηφιακού κράτους πρόνοιας”, δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος επενδύονται σε αυτοματοποιημένα συστήματα, που αλλάζουν ριζικά τη φύση της κοινωνικής προστασίας.

Η έκθεση του Alston σχετικά με τις αλλαγές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή. Αναφέρει ότι η AI έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραματικά τη ζωή των μειονοτήτων, αλλά προειδοποιεί ότι αυτή η ελπίδα χάνεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για μείωση του κόστους.

Οι μεγάλες εταιρίες της τεχνολογίας είναι ανεξέλεγκτες γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι προϋπολογισμοί για την κοινωνική πρόνοια αποδεκατίζονται και επιβάλλονται νέες κυρώσεις για μη συμμόρφωση ανθρώπων που ενδέχεται να είναι ανίδεοι ψηφιακά ή να μην έχουν εξ αρχής πρόσβαση στο Internet. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ένας στους πέντε κατοίκους, δεν έχουν απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τη σύγχρονη καθημερινή ζωή.

Ο εισηγητής του ΟΗΕ έχει κατακρίνει ξανά στο παρελθόν τις ανισότητες για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Τον προηγούμενο Ιούνιο κατήγγειλε προκαλώντας διαμαρτυρίες τη διοίκηση Trump, σχετικά με τις φορολογικές περικοπές. Υποστηρίζει ακόμη, ότι η κατάσταση των κυβερνήσεων που λογοδοτούν στους πολίτες τους έχει ανατραπεί με την εισαγωγή αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων και την άρση της διακριτικής ευχέρειας του ανθρώπου από τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Έτσι, γίνονται ολοένα και πιο ορατοί οι πολίτες στις κυβερνήσεις, χωρίς να γίνεται το αντίστροφο.

ΟΗΕ

Η έκθεση του ΟΗΕ προέκυψε από τις επισκέψεις του Alston στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες 34 χώρες. Αντί να προκαλεί δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους, η ψηφιακή τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δύναμη για καλό. Τόνισε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για τους ευάλωτους και τις μειονότητες, να σχεδιάσει νέους τρόπους φροντίδας για όσους μένουν στο περιθώριο.

Τέλος, ο εισηγητής του ΟΗΕ καταλήγει λέγοντας ότι δεν είναι αργά να αποφύγουμε όλοι την εμμονή με την απάτη και τους φτωχούς που “δεν αξίζουν”.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS