ΑρχικήsecurityΤι πρέπει να κάνω αν έχω πέσει θύμα μιας παραβίασης δεδομένων;

Τι πρέπει να κάνω αν έχω πέσει θύμα μιας παραβίασης δεδομένων;

Τι πρέπει να κάνω αν έχω πέσει θύμα μιας παραβίασης δεδομένων; Οι παραβιάσεις καλύπτουν συχνά ένα ευρύ φάσμα δεδομένων. Οι πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες στο κοινό, όπως το όνομα ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, θεωρούνται λιγότερο ανησυχητικές.

παραβίασης δεδομένων θύμα

Άλλες λεπτομέρειες, ωστόσο, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές. Για παράδειγμα, πλήρεις αριθμοί πιστωτικών καρτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν ψευδείς αγορές στο όνομά σας, ή κωδικοί πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, σε περίπτωση παραβίασης, μερικές φορές, τα δεδομένα ενδέχεται να προστατεύονται με κρυπτογράφηση. Οι hacking επιθέσεις από ξένες κυβερνήσεις θεωρούνται ως λιγότερο επικίνδυνες για τους καταναλωτές σε σύγκριση με τις κλοπές δεδομένων από εγκληματικές συμμορίες με οικονομικά κίνητρα επειδή οι περισσότερες εταιρείες κατασκοπείας δεν πωλούν ή εμπορεύονται τέτοιες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, πολλές από τις πληροφορίες που κλάπηκαν από τη Capital One ήταν ήδη δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των διευθύνσεων 100 εκατομμυρίων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Αλλά η παράβαση περιελάμβανε επίσης 140.000 αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κλοπή της ταυτότητας των ανθρώπων.

παραβίασης δεδομένων θύμα

Για να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα της παραβίασης, δοκιμάστε να προσδιορίσετε ποιες πληροφορίες διακυβεύονται.

Έχω πέσει ποτέ θύμα μιας παραβίασης δεδομένων;

Προσπαθήστε να διαπιστώσετε αν τα δεδομένα σας ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Είστε πελάτης της επηρεαζόμενης εταιρείας;
  • Ξέρετε ποια προσωπικά σας στοιχεία διαθέτει η εταιρεία;
  • Η παράβαση αφορά μόνο δεδομένα που συλλέγονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας επιτρέψει να κρίνετε το επίπεδο κινδύνου, αλλά να θυμάστε ότι ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να κρατήσουν τα δεδομένα σας χωρίς να το γνωρίζετε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αμερικανική εταιρεία Equifax Inc, η οποία υπέστη παραβίαση το 2017 και πλήρωσε αποζημίωση σε 147 εκατομμύρια άτομα.

Οι hacked εταιρείες υποχρεούνται συνήθως να ενημερώνουν τους πληγέντες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Οφείλουν να δημοσιεύουν συνήθως οδηγίες για τους καταναλωτές στις δικές τους ιστοσελίδες σχετικά με παραβιάσεις δεδομένων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό περί γενικής προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τα θύματα για σοβαρές παραβιάσεις δεδομένων “χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση“. Στη συνέχεια, πρέπει να περιγράφουν με σαφή τρόπο τη φύση της παραβίασης, τις πιθανές συνέπειες και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της.

παραβίασης δεδομένων θύμα

Τι κάνω αν έχω πέσει θύμα μιας παραβίασης δεδομένων;

Αν νομίζετε ότι τα δεδομένα σας παραβιάστηκαν, να είστε σε εγρήγορση για μελλοντικές απάτες.

Παρακολουθήστε προσεκτικά τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών σας και τις δηλώσεις καρτών πληρωμής, ειδικά εάν πιστεύετε ότι τα οικονομικά σας στοιχεία έχουν υποστεί βλάβη. Εάν εντοπίσετε κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο της τράπεζας ή της κάρτας σας και ενημερώστε την αρμόδια υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Να είστε προσεκτικοί με τους λεγόμενους ιστότοπους ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) οι οποίοι σκοπεύουν να σας προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την παραβίαση ή ακόμα και την αποζημίωση, αλλά στη πραγματικότητα δημιουργούνται από εγκληματίες για να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν να αποκαλύψετε περισσότερα προσωπικά στοιχεία ή μεταφέρεται χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς των hackers.

Οι απατεώνες μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί σας, μέσω τηλεφώνου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τρόπο που θα είναι δύσκολος να τους καταλάβετε. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ταυτότητα κάποιου, βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας και επικοινωνήστε μαζί του για να επιβεβαιωθείτε.

Οι ειδικοί συστήνουν συχνά την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης και τη χρήση ενός συνδυασμού γραμμάτων, χαρακτήρων και συμβόλων για τη διατήρηση μιας σύνθετης φράσης πρόσβασης που είναι λιγότερο πιθανό να παραβιαστεί.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS