ΑρχικήsecurityHackers δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες του επερχόμενου Libra

Hackers δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες του επερχόμενου Libra

Libra

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ασφαλείας, το ψηφιακό νόμισμα Libra που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Facebook του χρόνου, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των κακόβουλων παραγόντων.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε το νέο κρυπτονόμισμά της στις 18 Ιουνίου, μαζί με 27 ακόμα από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Από εκείνη τη μέρα, οι καταχωρίσεις websites domain για ονόματα σχετικά με τη νέα κρυπτογράφηση, αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς πολλοί χρήστες επιδιώκουν να επωφεληθούν από το νέο έργο. Στις 19 Ιουνίου καταχωρήθηκαν περισσότερα από 100 domains που σχετίζονταν με το Libra, ενώ καταγράφηκαν και αρκετές δωδεκάδες που αναφερόταν σε ονόματα σχετικά με το ψηφιακό πορτοφόλι Calibra.

Κι ενώ οι περισσότερες από αυτές τις καταχωρίσεις προέρχονται από άτομα που ελπίζουν να πουλήσουν τους τομείς στο Facebook σε μια καλή γι’ αυτούς τιμή, άλλοι μπορεί να έχουν πιο σκοτεινούς σκοπού.

Οι ερευνητές στο Digital Shadows δήλωσαν ότι οι ιστότοποι που φιλοξενούν κακόβουλο περιεχόμενο μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη νόμιμη ιστοσελίδα του Libra και σε εκείνους που προωθούν τις απάτες που καταχρώνται το όνομα Libra.

Όπως ανέφερε ο Alex Guirakhoo, βασικός αναλυτής πληροφοριών στο Digital Shadows, σε ένα blog post που περιγράφει το θέμα: “Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν ήδη αρκετά domains που έχουν δημιουργηθεί για να είναι ακριβή αντίγραφα των επίσημων ιστότοπων του Libra και του Calibra του Facebook.”

Για να φαίνονται νόμιμοι, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου καταχωρούν domains που χρησιμοποιούν ελληνικά, κυριλλικά και άλλα γράμματα που μοιάζουν με εκείνα του λατινικού αλφάβητου που χρησιμοποιείται στα αγγλικά.

Για παράδειγμα, ένα website domain θα μπορούσε να δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με το επίσημο domain, αντικαθιστώντας το γράμμα «a» με τον χαρακτήρα «α».

Οι ερευνητές του Digital Shadows ανακάλυψαν τουλάχιστον έξι παραδείγματα τέτοιων domain, που αντιγράφουν τον ιστότοπο Libra ή Calibra χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική.

“Όσον αφορά τις πιο πειστικές τοποθεσίες, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ποιες είναι οι νόμιμες και ποιες οι ψεύτικες”, σύμφωνα με τον κ. Guirakhoo.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο The Independent: “Γνωρίζουμε το θέμα και θα συνεργαστούμε με την Libra Association για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS