ΑρχικήinetΑπατεώνες παρίσταναν την τεχνική υποστήριξη και εξαπατούσαν ηλικιωμένους

Απατεώνες παρίσταναν την τεχνική υποστήριξη και εξαπατούσαν ηλικιωμένους

τεχνική

Τρία άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπρατταν απάτες, παριστάνοντας ότι είναι τεχνική υποστήριξη, συνελήφθησαν από τις αρχές. Τα θύματά τους ήταν κυρίως ηλικιωμένοι, τους οποίους εξαπατούσαν ώστε να τους απομυζούν χρήματα για ψεύτικες επισκευές στις συσκευές τους.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, Gunjit Malhotra, Gurjet Singh και Jas Pal, ισχυρίζονταν ότι εργάζονταν στην τεχνική υποστήριξη μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, αποκτούσαν πρόσβαση στους υπολογιστές των θυμάτων και τους προκαλούσαν δυσλειτουργίες για να τους πείσουν ότι χρειάζονται επισκευή.

Η απάτη λάμβανε χώρα εδώ και εφτά χρόνια από το 2013 και χρέωνε τις υπηρεσίες της σε πολλές διαφορετικές εταιρείες, με τα κέρδη της να ανέρχονται στα 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με έναν πράκτορα του FBI, οι τρεις απατεώνες χρησιμοποιούσαν μια χαρακτηριστική μέθοδο που χρησιμοποιείται για απάτες τεχνικής υποστήριξης, τηλεφωνώντας στα θύματα ισχυριζόμενοι ότι είναι από παγκοσμίως γνωστές εταιρείες πληροφορικής και προειδοποιώντας τους ότι ο υπολογιστής τους μολύνθηκε από έναν ιό.

Επίσης, περίμεναν τα θύματα να τους καλέσουν, πιθανότατα αφού είχαν λάβει ψεύτικα μηνύματα που τους  ειδοποιούσαν ψευδώς ότι τα συστήματα των υπολογιστών τους είχαν μολυνθεί. Αυτό είναι μια κοινή τακτική που στηρίζεται στο ότι οι χρήστες κάνουν κλικ σε λάθος σύνδεσμο και μεταφέρονται σε επικίνδυνες ιστοσελίδες.

Αφού επικοινωνούσαν μαζί τους, οι απατεώνες εξαπατούσαν τα θύματά τους ώστε να τους δώσουν άδεια για απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή τους.

Τα θύματα πλήρωσαν χιλιάδες δολάρια

Τα περισσότερα από τα θύματα πλήρωσαν ποσά μεταξύ 225 και 799 δολαρίων, για πλαστά πολυετή προγράμματα παροχής υπηρεσιών.

Ένα από τα θύματά τους μάλιστα, κατήγγειλε ότι πλήρωσε πάνω από 136.600 δολάρια για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, αφού οι απατεώνες υποστήριξαν ότι οι υπολογιστές της είχαν προβλήματα ασφάλειας δικτύου και hardware.

Παριστάνοντας τους τεχνικούς υποστήριξης, οι απατεώνες απέκτησαν πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος από απόσταση και έκαναν τη δουλειά τους.

Βλέποντας ότι μπορούσαν να βγάλουν χρήματα από το θύμα, οι απατεώνες τηλεφωνούσαν κάθε λίγες εβδομάδες και ζητούσαν να πληρωθούν επί περίπου ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η υποτιθέμενη τεχνική υποστήριξη των Malhotra, Singh και Pal έλαβε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς που ανοίχτηκαν στο εξωτερικό.

Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 555.000 δολάρια σε λογαριασμούς στην Ινδία. Η καταγγελία δεν καθιστά σαφές σε ποιον ή για τι προορίζονταν τα χρήματα, αλλά από τα τρία άτομα που εμπλέκονται στην απάτη μόνο ο Malhotra έζησε κυρίως στην Ινδία και επισκέφθηκε περιστασιακά τις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες και για τους τρεις δράστες είναι απάτη μέσω email, με μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών και συνωμοσία για πρόσβαση σε υπολογιστή με δόλιους σκοπούς, με ελάχιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών. Ο Singh κατηγορείται επίσης για κλοπή ταυτότητας με ελάχιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS