ΑρχικήsecuritySextortion scams: Σε έξαρση οι απάτες σεξουαλικού εκβιασμού

Sextortion scams: Σε έξαρση οι απάτες σεξουαλικού εκβιασμού

Με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου, μια κακόβουλη πράξη που αναφέρεται διεθνώς ως “sextortion” ή σεξουαλική εκβίαση, εγκληματίες του κυβερνοχώρου καταφέρνουν να αποσπάσουν bitcoins από τα θύματά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες απειλούν με την αποστολή φανταστικού προσωπικού «υλικού» στις επαφές των θυμάτων, σε περίπτωση που δεν λάβουν το αντίστοιχο αντίτιμο. Μεταξύ των θυμάτων των δραστών δεν είναι πλέον μόνο μεμονωμένοι χρήστες του διαδικτύου …αλλά και εταιρίες.

Sextortion scams

Θύμα μιας τέτοιας απάτης έπεσε πρόσφατα και η κτηματομεσιτική εταιρεία RE / MAX Independent Properties, η οποία ενθαρρύνει πλέον τους υπαλλήλους της αλλά και θύματα αντίστοιχων scams να αναφέρουν αντίστοιχες πράξεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν υπάλληλος της RE / MAX Independent Properties, έλαβε ένα απειλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια ομάδα ηλεκτρονικών εγκληματιών που αυτοαποκαλούνται “Better Pay SA”. Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται από ανιχνεύσιμη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας χρήστης με την ονομασία «Faraji» ισχυρίζεται ψευδώς ότι ενεργεί για λογαριασμό ενός δυσαρεστημένου πελάτη της Potgieter και απειλεί να καταστρέψει τη φήμη της εταιρίας με μια εκστρατεία “sextortion”, εκτός αν πληρώσει USD 10.000 σε κρυπτονομίσματα.

Μια γρήγορη αναζήτηση στην Google αποκαλύπτει ότι αυτό το είδος των επιθέσεων στοχεύει τους χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο από το 2017. Στην περίπτωση της Potgieter, λήφθηκαν απειλητικά μηνύματα που ανέφεραν ότι θα διανεμηθούν πορνογραφικές εικόνες, με το πρόσωπό της να εμφανίζεται με photoshop σε γυμνές φωτογραφίες, αλλά και ότι οι κωδικοί πρόσβασής για το PC της θα δημοσιοποιηθούν, επιτρέποντας σε επιτιθέμενους να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή, τα αρχεία, την κάμερα, το ιστορικό περιηγήσής της, και άλλες ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Οι εγκληματίες ανέφεραν επίσης ότι είχαν στη διάθεσή τους βίντεο με τα θύματα να περιηγούνται σε πορνογραφικές τοποθεσίες.

Εάν λάβετε και εσείς ένα αντίστοιχο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μην πανικοβληθείτε. Τις περισσότερες φορές οι απατεώνες δεν έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Το πολύ να έχουν έναν παλιό κωδικό σας λέει ο Chris Boyd, επικεφαλής αναλυτής της Intelligence Malware. Αν αυτή είναι η περίπτωση, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας, ειδικά αν μοιράζεστε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικές πλατφόρμες. Αν είστε σε θέση να το πράξετε, αναφέρετε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν τα διαγράψετε και σίγουρα μην δώσετε στους εγκληματίες ούτε ένα cent.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS