ΑρχικήinetΤα tech support scams μειώνονται καθώς ο κόσμος τα αναγνωρίζει

Τα tech support scams μειώνονται καθώς ο κόσμος τα αναγνωρίζει

Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft, τα τελευταία 2 χρόνια έχει σημειωθεί μείωση των επιτυχημένων tech support scams παγκοσμίως, καθώς οι χρήστες  φαίνεται ότι μπορούν σε λίγο μεγαλύτερο βαθμό να τα αναγνωρίσουν και να τα αποφύγουν. Σε αντίθεση με το σύνολο, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε μικρή αύξηση στα θύματα των tech support scams.

tech support scams

Η Microsoft έκανε έρευνα με περισσοτέρους από 16.000 χρήστες του internet παγκοσμίως, ώστε να συμπεράνει την απήχηση των εν λόγω scam σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 63% των χρηστών  συνάντησαν τουλάχιστον ένα tech support scam, ποσοστό που μειώθηκε από το 68% του 2016. Αυτοί που έχασαν χρήματα με αυτόν τον τρόπο μειώθηκαν στο 3% του συνόλου, σε σχέση με το 6% που σημειώθηκε πριν 2 χρόνια.

Ωστόσο, άσχετα με το 3% που έχασαν χρήματα από τα ίδια τα scam, το 8% δήλωσε ότι έχασε χρόνο και χρήμα για την ελέγξουν και να «καθαρίσουν το υπολογιστή τους από κακόβουλα προγράμματα, ενώ το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αγχώθηκε ως αποτέλεσμα της απάτης.

Η έρευνα ισχυρίζεται ότι σημαντικό ρολό έχει παίξει το ότι έχουν μειωθεί τα pop up ads τα οποία πολλές φορές εμφάνιζαν παραπλανητικά μηνύματα, κάνοντας τον χρήστη να πιστεύει ότι πρόκειται για κάποια επίσημη σελίδα της Microsoft.

Το 38% των χρηστών δήλωσε ότι εάν ερχόταν σε τηλεφωνική επαφή με μια τέτοια εταιρεία (tech support) θα μπλόκαραν τον αριθμό, και ότι εάν είχαν όντως κάποιο πρόβλημα με το σύστημα τους, θα το έψαχναν μονοί του online.

Τέλος, ενώ όλες οι χώρες φαίνεται να έχουν μειώσει τα ποσοστά των tech support scams σε σχέση με το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει αύξηση. Το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχουν πέσει θύματα τέτοιον scam, ενώ το 6% δήλωσε ότι έχασε και κάποιο χρηματικό ποσό, ποσοστό που αυξήθηκε από το 2% του 2016.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS