Στην εποχή μας η εικονική πραγματικότητα (VR), έχει αρχίσει να μπαίνει και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας, πέραν του gaming. Και σύντομα θα την δούμε και στο εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει η Linux, παρόλο που μέχρι τώρα αυτό θεωρούνταν κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Ενώ πολλά περιφερειακά VR και οθόνες (HMD) υποστηρίζουν το Linux, ορισμένα παιχνίδια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο εν λόγω λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο το VR gaming στο Linux βελτιώνεται. Το ίδιο ισχύει τώρα και με το Linux desktop, με το νέο xrdesktop.
Το Xrdesktop είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα. Έχει σχεδιαστεί για να σας επιτρέπει να εργάζεστε με παραδοσιακά desktop, όπως το GNOME και το KDE, σε VR. Για να το πετύχει αυτό, φροντίζει ώστε τα window managers να λαμβάνουν γνώση του VR και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το χρόνο εκτέλεσης του VR για να κάνει το desktop τρισδιάστατο. Έπειτα από αυτό, θα μπορείτε να εργαστείτε στην επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας ελεγκτές VR στη θέση του ποντικιού και του πληκτρολογίου.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει την υποστήριξη της Valve, μιας εταιρείας παιχνιδιών, η οποία από καιρό υποστηρίζει το Linux με την πλατφόρμα παιχνιδιών Steam. Η Valve ασχολείται ιδιαίτερα με το VR και το OpenVR, ένα ανοιχτό περιβάλλον προγραμματισμού εφαρμογών VR (API).
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Το Xrdesktop δεν είναι το μόνο έργο που επιδιώκει να γεφυρώσει το κενό μεταξύ εικονικής πραγματικότητας και επιφάνειας εργασίας. Για παράδειγμα, το Safespaces είναι ένα περιβάλλον εργασίας 3D / VR για τον display server Arcan. Αλλά, όπως και οι προγραμματιστές του Safespaces παραδέχτηκαν, μπορεί να κουράσει τα μάτια του χρήστη και να του προκαλέσει ζάλη.
Φυσικά, το xrdesktop είναι ακόμα σε εξέλιξη. Για να μπορέσει να λειτουργήσει άψογα με τον υπάρχοντα X11/Wayland compositor/window manager χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γραφικών και κάποια ρύθμιση με το GNOME και το KDE.
Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και του συνδυασμού του VR με την παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας του Linux. Σύμφωνα με τον Lubosz Sarnecki, έναν προγραμματιστή του xrdesktop, “Αυτή η ενσωμάτωση του xrdesktop στα window managers επιτρέπει την αντιγραφή των υπαρχόντων windows σε XR [extended reality] και τη σύνθεση της επιφάνειας εργασίας μέσω των ενεργειών XR.”
Εάν επιθυμείτε να το δοκιμάσετε, μπορείτε να βρείτε οδηγίες εγκατάστασης στο xrdesktop Wiki. Το πρόγραμμα διατίθεται σε πακέτα για το Arch Linux και το Ubuntu Linux. Μπορείτε επίσης να το εγκαταστήσετε σε άλλες διανομές, αλλά θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το xrdesktop από την πηγή.