ΑρχικήinetΝευρωνικό δίκτυο μπορεί να εντοπίσει φωτογραφίες DeepFake

Νευρωνικό δίκτυο μπορεί να εντοπίσει φωτογραφίες DeepFake

deepfake

Τον τελευταίο καιρό ο κόσμος έχει κατακλυστεί από τα DeepFake, δηλαδή τις φωτογραφίες και τα βίντεο που χειρίζονται από την τεχνολογία AI. Μια πρόσφατη εφαρμογή που ονομάζεται DeepNudes, η οποία χρησιμοποιούσε AI για να “ξεντύσει γυναίκες”, δημιούργησε μία διαμάχη η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο δημιουργός της να τη διαγράψει.

Είναι φανερό ότι το DeepFake θα είναι κάτι κοινό όσο περνάει ο καιρός και εάν δεν πάρουμε μέτρα για τον έλεγχο του, μπορεί να αποτελέσει μια νέα απειλή. Για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έχουν αναπτύξει ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που μπορεί να εντοπίσει τα DeepFake.

Το δίκτυο αυτό, αναπτύσσεται για να εντοπίζει τα πρότυπα στα πρωτογενή δεδομένα και διαμορφώνεται παρόμοια με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Amit K. Roy-Chowdhury τροφοδότησε ένα σύνολο εικόνων, συμπεριλαμβανομένων χειραγωγημένων και μη χειραγωγημένων φωτογραφιών, στο νευρωνικό δίκτυο.

Οι ερευνητές γνώριζαν ποιες φωτογραφίες ήταν εκείνες που είχαν πειραχθεί και ποιες όχι. Για να εκπαιδεύσουν το δίκτυο, οι ερευνητές επεσήμαναν τα εικονοστοιχεία κατά μήκος των ορίων των στοιχείων που προστέθηκαν ψηφιακά στη φωτογραφία. Είναι γνωστό ότι οι εικόνες DeepFake έχουν πιο ανοιχτόχρωμα εικονοστοιχεία στα τμήματα που προστίθενται τεχνητά.

Ενώ τις περισσότερες φορές, δεν είναι δυνατό να ανιχνεύσουμε τις φωτογραφίες που έχουν αλλάξει με γυμνό μάτι, ένας υπολογιστής που θα μπορούσε να εξετάσει τις φωτογραφίες pixel-by-pixel, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για να εντοπίσει τις deepfake εικόνες.

Αφού το νευρωνικό δίκτυο εξέτασε και εικόνες έξω από το σύνολο δεδομένων που είχε προηγουμένως τροφοδοτηθεί σε αυτό, το δίκτυο ήταν σε θέση να εντοπίσει τα deepfake “τις περισσότερες φορές”.

Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά, αλλά το νευρωνικό δίκτυο λειτουργεί επί του παρόντος μόνο για φωτογραφίες. Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν έναν τρόπο για να το εφαρμόσουν και σε βίντεο.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία απάντηση στα DeepFake, καθώς το νευρωνικό δίκτυο δεν είναι 100% ακριβές.

Παρ ‘όλα αυτά, αυτή η εξέλιξη είναι μια πολύ καλή επένδυση που διαθέτουμε επί του παρόντος για να ανιχνεύσουμε τα DeeFake.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS