ΑρχικήsecurityΤακτικές του YouTube δυσχεραίνουν την ασφάλεια των χρηστών!

Τακτικές του YouTube δυσχεραίνουν την ασφάλεια των χρηστών!

Η ανάγκη για επίτευξη της ασφάλειας στο internet είναι, για όσους ασχολούνται, πρωταρχικής σημασίας. Μια από τις πλέον συνηθισμένες τακτικές, είναι η αλλαγή του password ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παρόλα αυτά έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η τακτική δεν καθιστά σε καμία περίπτωση ασφαλέστερα τα accounts των χρηστών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το YouTube.

YouTube

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε αντιληπτή μια αλλαγή που είχε πραγματοποιηθεί πριν κάποιους μήνες στο YouTube. Η πλατφόρμα είχε ενημερώσει τα παραδείγματα των βίντεο που παραβιάζουν την πολιτική της, από «επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο» σε «Οδηγίες για hacking ή phishing».

Αυτή η αλλαγή έγινε στην πραγματικότητα αντιληπτή, όταν ένα κανάλι, το Null Byte, που εκπροσωπεί το ethical hacking έκανε ένα βίντεο σχετικά με την έκρηξη πυροτεχνημάτων, με τη βοήθεια ασύρματου δικτύου. Αυτό το βίντεο δεν ήταν δυνατό να ανέβει στο YouTube και έτσι αποδείχθηκε ότι η πλατφόρμα στην ουσία «τιμωρούσε» το κανάλι, επειδή κάποια στιγμή στο παρελθόν ανέβασε περιεχόμενο που επισήμαινε μια τεχνική ευπάθεια. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η τακτική βρήκε εναντίον της μέλη της security κοινότητας και έτσι το YouTube επέτρεψε στο κανάλι να κάνει upload το επίμαχο βίντεο.

Τώρα, είναι φυσικά αναμενόμενο να γίνονται λάθη, όμως γεννάται ένα άλλο ερώτημα. Οι τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, που υπάρχει πίσω από το YouTube, κρίνουν όλους αυτούς τους ερευνητές που εντοπίζουν ευπάθειες ως κακοποιούς ή ως συμμάχους;

YouTube

Από την άλλη, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι συγκεκριμένα το Null Byte, έχει δώσει αφορμές για αρνητική προσοχή μέσω του περιεχομένου που ανεβάζει. Όμως, σίγουρα δεν είναι το μοναδικό κανάλι στο YouTube, που στην πραγματικότητα κάνει μαθήματα hacking και το κάνει τόσο καλά.

Η ιδέα ότι κανάλια που κάνουν τέτοια uploads είναι επιβλαβή, έχει προκύψει εδώ και πολλά χρόνια και είναι μάλλον λανθασμένη. Εταιρείες τεχνολογίες εδώ και 20 περίπου χρόνια, στηριζόμενες στη νομοθεσία, κατέτρεχαν ερευνητές security που αναζητούσαν ευπάθειες ακόμα και όταν ήθελαν μόνο να παρέχουν ενημέρωση.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη, είναι η απόφαση της Google και κατ’ επέκταση του YouTube, να αποκλείσει τελείως κανάλια που σκοπός τους είναι να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν δια του περιεχομένου τους.

Σε αυτό τη σημείο πρέπει να τονιστεί, πως εννοείται ότι τέτοιο περιεχόμενο θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε hackers. Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές. Εάν οι δημιουργοί των βίντεο ήθελαν όντως να προκαλέσουν πρόβλημα τότε απλώς θα το έκαναν και δε θα δημοσίευαν στο YouTube βίντεο με αυτό, παρέχοντας δωρεάν πληροφορίες σε άλλους επίδοξους hackers.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS