ΑρχικήsecurityΓιατί το iCloud δεν είναι απόλυτα ασφαλές;

Γιατί το iCloud δεν είναι απόλυτα ασφαλές;

Πώς μπορείτε εύκολα να δείτε… προσωπικές φωτογραφίες κρεμασμένες στα «μανταλάκια» του διαδικτύου

Πριν λίγο καιρό η Νικολέτα Ράλλη είδε πολύ… προσωπικές της φωτογραφίες να φιλοξενούνται σε site ερωτικού περιεχομένου, ωστόσο δεν είναι η μόνη διάσημη και μη, που έχει πέσει θύμα των χάκερς.

Δυστυχώς στην Ελλάδα καθημερινά δεκάδες Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι με τους ηλεκτρονικούς εκβιαστές.

Την στιγμή που το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει εκτός από τηλέφωνο, το απόλυτο επαγγελματικό εργαλείο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον «προσωπικό φωτογράφο» για κάθε ιδιοκτήτη του, φαίνεται πως μπορεί να μετατραπεί σε «βόμβα» αν δεν ξέρουμε πώς να προστατευτούμε.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Μανώλης Σφακιανάκης μιλά στο TheCaller για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με τους χάκερς: «Δυστυχώς το iCloud δεν είναι απόλυτα ασφαλές. Τα δεδομένα μας είναι στον αέρα, με ένα password όποιος θέλει μπορεί να υποκλέψει και να πάρει τα δεδομένα μας. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε είναι να εμπιστευόμαστε μόνο του σκληρούς δίσκους και εκεί να σώζουμε τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Το ίντερνετ, τα κινητά τηλέφωνα, αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας μήπως όμως έχουμε χάσει το μέτρο;

Ο κ. Σφακιανάκης βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Κανένα λάθος δεν έχουμε κάνει, όλα είναι σωστά, πλην όμως σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει μια διασφάλιση. Δηλαδή δεν μπορούμε να βάλουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στον… αέρα. Στοιχεία που μας είναι απαραίτητα στη επαγγελματική μας ζωή, στην καθημερινότητα, τα οποία πρέπει να τα έχουμε εύκαιρα, αυτά πρέπει να τα βάζουμε στο cloud server όχι, όμως, τα ερωτικά δεδομένα. Η απόλυτη ασφάλεια μπορεί να έρθει μόνο αν αυτά τα έχουμε σε έναν δικό μας σκληρό δίσκο».

Οι εκβιαστές «χτυπούν» καθημερινά και το χρηματικό ποσό, όταν πρόκειται για κάποιο πρόσωπο έχει αγγίξει και τα 25.000 ευρώ ανάλογα με το background του θύματος.

«Οι κακοί του διαδικτύου», όπως τονίζει ο κ. Σφακιανάκης «μπορούν να τιμωρηθούν, και να εντοπιστούν. Ωστόσο αυτό που πρέπει πάντα να προσέχει ο κόσμος είναι ότι όλα ξεκινούν με ένα mail ή ένα μήνυμα. Δεν πρέπει να ανοίγουμε mail όταν δεν γνωρίζουμε ποιος μας στο στέλνει γιατί  συνήθως πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό μέσω ενός μηνύματος ή e-mail, το οποίο το ανοίγουμε και στη συνέχεια αυτός έχει πρόσβαση στο κινητό, διαβάζει τους κωδικούς, μπαίνει στο Cloud και παίρνει τις φωτογραφίες και τα βίντεο, τα οποία συνήθως ανεβάζει σε site».

Αναφορά πηγής: thecaller.gr

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS