ΑρχικήsecurityGreyEnergy: Malware συνδυασμός του BlackEnergy και NotPetya

GreyEnergy: Malware συνδυασμός του BlackEnergy και NotPetya

Μια νέα απειλή εμφανίστηκε, και στοχεύει συστήματα κρίσιμων υποδομών. Το όνομα του malware είναι GreyEnergy και εμφανίζει ομοιότητες με το BlackEnergy. Το GreyEnergy malware μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί να έχει καταστροφικές ικανότητες για τα συστήματα που μολύνει. Ο στόχος του είναι η παρακολούθηση συστημάτων και server που εκτελούν SCADA software (Supervisory control and data acquisition). Ωστόσο έχει modular δομή,  το οποίο σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά του μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω.

GreyEnergy

Ερευνητές ασφάλειας της ESET παρατήρησαν ότι η αρχική μόλυνση γίνεται με ένα διαφορετικό malware που ονομάζεται GreyEnergy mini, το οποίο δεν απαιτεί δικαιώματα διαχειριστή.

Η δουλειά του GreyEnergy mini είναι να «χαρτογραφήσει» το δίκτυο γύρω από το σύστημα που μολύνει, και να αποκτήσει τα απαραίτητα credentials ώστε να πάρει πλήρη έλεγχο του δικτύου. Αυτό το καταφέρνει χρησιμοποιώντας τα Nmap και Mimikats, δυο εργαλεία σχεδιασμένα για τον έλεγχο ασφάλειας συστημάτων.

Οι ερευνητές της ESET παρακολουθούν το GreyEnergy από το 2015, όταν ανακάλυψαν το malware είχε βάλει στόχο μια πολωνική εταιρεία παροχής ηλεκτροδότησης. Πιστεύεται ότι είναι ο διάδοχος του BlackEnergy, και επίσης εντόπισαν κοινά στοιχεία με το Telebot, γνωστό και ως NotPetya Attack.

“Έχουμε δει τρεις διαφορετικές φορές που το συγκεκριμένο malware έχει εμπλακεί με εταιρείες ηλεκτροδότησης και άλλους στόχους τα τελευταία 3 χρονιά” αναφέρει ο Anton Cherepanov, ανώτερος ερευνητής ασφάλειας στην ESET που ηγήθηκε της έρευνας.

Η σύνδεση με το Telebot group έγινε το 2016 όταν το GreyEnergy χρησιμοποίησε ένα μικρότερο καταστρεπτικό malware,με όνομα Moonraker Petya. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, πρόκειται για παρόμοιο malware με το NotPetya, αλλά με λιγότερο προχωρημένα χαρακτηριστικά, το οποίο δείχνει ότι πιθανότατα υπήρξε κάποια συνεργασία μεταξύ των δυο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS