ΑρχικήsecurityCryptominer προσποιείται ότι είναι update του Adobe Flash Player

Cryptominer προσποιείται ότι είναι update του Adobe Flash Player

Μια νέα καμπάνια από cryptominers εντοπίστηκε και διανέμετε προσποιούμενο update του Adobe Flash Player. Ενώ όμως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε malware να προσποιείται κάποιο Update ενός αληθινού προγράμματος, το συγκεκριμένο κάνει το παραπάνω βήμα, και όντως ενημερώνει το Flash Player στην τελευταία του έκδοση, ώστε να μην φανεί ύποπτο στον χρήστη.

Cryptominer Adobe Flash Player

 

Ο Brad Duncan, ερευνητής ασφάλειας της Palo Alto, ήταν αυτός που εντόπισε την καμπάνια malware. Αυτό που εντόπισε ήταν ότι κατά την «ανανέωση του Flash Player» γινόταν εγκατάσταση ενός κρυφού Monero miner, αλλά και ενημέρωση του Flash Player από τον επίσημο ιστότοπο της Adobe.

Η ενημέρωση του προγράμματος έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς κινεί λιγότερες υποψίες στον χρήστη. Ο Duncan ανέφερε ότι οπτικά αλλά και λειτουργικά ο ψεύτικος installer ήταν σχεδόν ίδιος με τον αυθεντικό της Adobe.

Αυτό όμως που δεν γνώριζε ο χρήστης, ήταν ότι στην προσπάθεια του να ενημερώσει τα προγράμματα του, το σύστημα του είχε μολυνθεί.  Κατά την εκτέλεση του miner, η χρήση του επεξεργαστή ανέβαινε στο 100% καθώς ξεκίναγε η «εξόρυξη» του κρυπτονομίσματος Monero.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Brad Duncan εντόπισε ότι δεν πρόκειται για το αληθινό update από την Adobe, ήταν η διεύθυνση URL, η οποία περιείχε το “flashplayer_down.php?clickid=”, κάτι που δεν θα υπήρχε αν ο installer προερχόταν από το website της Adobe. Αρκετά από αυτά τα αρχεία διατηρούνταν στο Amazon Cloud AWS, οπότε και ο ερευνητής δεν κατάφερε να εξακριβώσει από ποιο site «έτρεχε» η καμπάνια.

Τέλος αυτό που έχει να προτείνουμε είναι να μην κατεβάζετε ποτέ ενημερώσεις προγραμμάτων από site τρίτων. Στην περίπτωση που επισκεφτείτε κάποιον ιστότοπο ο οποίος σας προτείνει να ενημερώσετε τον Flash Player, απλά μην το κάνετε. Πιθανότατα δεν θα κατεβάσετε αυτό που ψάχνετε.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS