ΑρχικήsecurityΡαγδαία αύξηση σε crypto jacking malware τους τελευταίους μήνες

Ραγδαία αύξηση σε crypto jacking malware τους τελευταίους μήνες

Εάν ο περιηγητής του κινητού σας, σας φαίνεται πιο αργός από ότι συνηθώς, τότε υπάρχει περίπτωση να κάνει κρυφά mining. Όσο η δημοτικότητα των κρυπτονομομισμάτων αυξάνετε, οι hackers στοχεύουν νέους τύπους συσκευών, εκτελώντας κακόβουλο κώδικα σε έξυπνα ακουστικά, smart ψυγεία και τηλεοράσεις, που μένουν ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο. Το φαινόμενο ονομάζεται crypto jacking, και έχει επηρεάσει και τους καταναλωτές, αλλά και μεγάλους οργανισμούς. Ανάλογα με τον τρόπο την επίθεσης, οι χρήστες μπορεί να παρατηρήσουν μια μικρή καθυστέρηση στις συσκευές τους, συνήθως όχι αρκετά για να σκεφτούν ότι έχουν πέσει θύματα κάποιας hacking επίθεσης.

crypto jacking malware

Οι hackers προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την επεξεργαστική ισχύ των θυμάτων, καθώς αυτό είναι που χρειάζονται για να κάνουν mine κρυπτονομίσματα. Κατά το mining εικονικών νομισμάτων, οι υπολογιστές εκτελούν περίπλοκους υπολογισμούς ώστε να επαληθευτεί το τρέχον ledger.

Το crypto jacking δεν είναι εφικτό μόνο μέσω κακόβουλου προγράμματος. Μπορεί να γίνει και μέσω του περιηγητή, για όσο ο κώδικας θα τρέχει εντός κάποιας σελίδας. Αρκετοί ιστότοποι προσπάθησαν να αφαιρέσουν τις διαφημίσεις και να τις αντικαταστήσουν με script που κάνουν mine.  Σύμφωνα με ειδικούς, το crypto jacking άρχισε να θεωρείται  απειλή το 2017, όταν η τιμή όλων τον κρυπτονομισμάτων ανέβηκε δραματικά, με την τιμή του Bitcoin να φτάνει σχεδόν τα 20.000 δολάρια.

Τα στοιχεία της Avast δείχνουν πόσο ραγδαία ήταν η αύξηση, όταν τον Σεπτέμβριο του 2017 οι crypto jacking απειλές ήταν 147.704, ενώ τον Δεκέμβριο, 3 μήνες αργότερα έφτασαν τις 22.4 εκατομμύρια. Τον Μάιο του 2018 ο αριθμός ξεπέρασε τα 93 εκατομμύρια.

Ο εντοπισμός του hacker που μπορεί να είναι πίσω από ένα crypto jacking malware είναι αρκετά δύσκολος, καθώς κατά κύριο λόγο το νόμισμα που χρησιμοποιείται (Monero) είναι 100% κρυπτογραφημένο και ασφαλές.

Ενώ η  Apple και η Google έχουν ήδη αφαιρέσει εφαρμογές από τα app store τους που κάνουν mining (κρυφά ή όχι), ο κίνδυνος συνεχίζει να είναι μεγάλος.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS