ΑρχικήsecurityΓιατί πρέπει να κάνουμε wipe ένα αποθηκευτικό μέσο πριν το πετάξουμε

Γιατί πρέπει να κάνουμε wipe ένα αποθηκευτικό μέσο πριν το πετάξουμε

Άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πετούν ή ανακυκλώνουν κινητά, tablets, κάμερες και άλλες συσκευές, μαζί όμως, και τις κάρτες μνήμης που έχουν μέσα. Αυτό όμως που δεν σκέφτονται είναι τι πληροφορίες υπάρχουν μέσα σε αυτές τις συσκευές. Πρόσφατα διεξήχθη μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και  τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι παραπάνω από τα δυο τρίτα των μεταχειρισμένων memory cards που πετούσαν η ανακύκλωναν οι χρήστες, περιείχαν αρχεία των ιδιοκτητών τους, καθώς δεν είχε γίνει wipe.

wipe memory card

 

Σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, οι ερευνητές αγοράσαν μεταχειρισμένες κάρτες μνήμης από διαφορετικά σημεία, όπως από το eBay, από τοπικά παζάρια μεταχειρισμένων και από online αγγελίες. Από τις 100 μνήμες που αγοράσαν, οι 65 από αυτές περιείχαν δεδομένα από τους προηγούμενους χρήστες.

Σοκαριστικό ήταν το γεγονός ότι σε 36 από αυτές, τα αρχεία ήταν προσβάσιμα απλά συνδέοντας την κάρτα σε κάποια συσκευή, χωρίς κάποιον κωδικό. Οι υπόλοιπες από τις 65 μνήμες φαίνονταν να είναι κενές, αλλά όταν πρόκειται για αποθηκευτικά μέσα, τα φαινόμενα μπορεί να απατούν.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία που μπορούν να ανακτήσουν διαγραμμένα αρχεία από ένα αποθηκευτικό μέσο. Στις συγκεκριμένες μνήμες με τέτοιου είδους εργαλεία βρέθηκαν φωτογραφίες, βίντεο, επιχειρησιακά έγγραφα και βιογραφικά. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους πληροφορίες δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια. Phishing επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ εύκολα, ή ακόμα και εκβιασμοί, αν τα δεδομένα είναι προσωπικά. Επίσης, μέσω των meta data, ένας εγκληματίας μπορεί να ξέρει την ακριβή τοποθεσία που τραβήχτηκε μια φωτογραφία όπως της κατοικίας, του εξοχικού και ούτω καθεξής.

Συνοψίζοντας, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε wipe και όχι απλά delete σε οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσω σκοπεύουμε να πετάξουμε, ανακυκλώσουμε ή πουλήσουμε. Μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή για Windows είναι το Disk Wipe, το οποίο κάνει ακριβώς αυτό. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι σε 25 από τις 100 κάρτες που αγοράστηκαν, είχε προηγηθεί wipe, οπότε και δεν ανακτήθηκε κανένα αρχείο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS