ΑρχικήinetΓιατί έκλεισε η Lavabit και το νέο iPhone

Γιατί έκλεισε η Lavabit και το νέο iPhone

lavabitΠριν από λίγες εβδομάδες, η υπηρεσία παροχής κρυπτογραφημένων e-mails Lavabit συγκλόνισε το διαδίκτυο, όταν ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα κλείσει. Η εταιρεία ανέφερε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Ladar Levison εξήγησε ότι,  δεν μπορούσε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση του είχε αποστείλει μια μυστική εντολή για κάτι που δν μπορούσε να αναφέρει .

Δεδομένου ότι η εταιρεία προσφέρει μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είχε λάβει την εντολή να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα των χρηστών της στην κυβέρνηση. Είναι η γνωστή πολιτική που ακολουθεί η NSA, καλεί τις εταιρείες απλά να  να συμμορφωθούν με τις μυστικές της διαταγές και να παρέχουν ότι δεδομένα έχουν.

Η Lavabit φυσικά δεν μπορούσε να το επιβεβαιώσει, φοβούμενη να μην εκθέσει την μυστική υπηρεσία.  Έτσι κανείς δεν μπορούσε  να πει με βεβαιότητα τι συνέβη .

Υπό το πρίσμα όμως των πιο πρόσφατων αποκαλύψεων από τον Edward  Snowden, δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ζήτησε η κυβέρνηση από την Lavabit.

Νέα έγγραφα που διέρρευσαν από την Guardian και την New York Times  αποκαλύπτουν ότι η NSA έχει κάνει μεγάλα βήματα στο να σπάει ή παρακάμπτει την κρυπτογράφηση στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί καταναγκασμό ή να πείθει τις εταιρείες να αφήσουν backdoors για τις δράσεις της.

Ο τρόπος όμως που αντέδρασε ο κ. Ladar Levison μπορεί να μας διδάξει πολλά, και να μας κάνει να ελπίζουμε. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τοποθετούν το ήθος πάνω από το κέρδος. Το όχι του κ. Ladar Levison δεν ακούστηκε όυτε από την Microsoft, ούτε από την Google, ούτε από την Apple. Τον λόγο τον γνωρίζεται, τον γνωρίζουμε αλλά πάλι τους προτιμάμε. Είναι η γνωστή μας αναισθησία, σε λίγο θα πανηγυρίζουμε για το νέο Windows 8.1 ή το νέο iPhone και οι μυστικές υπηρεσίες θα συνεχίζουν τις δράσεις τους μέσα από την νέα μας συσκευή ή το νέο μας λειτουργικό.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS