ΑρχικήinetΑποκαλύφθηκε νέο εργαλείο της NSA, XKeyscore για παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο

Αποκαλύφθηκε νέο εργαλείο της NSA, XKeyscore για παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο

Οι ιστορία με την NSA είναι λίγι δύσκολο να ξεχαστεί. Πόσο μάλλον όταν κάθε μέρα που περνάει εμφανίζεται μια νέα πληροφορία που αναστατώνει την κοινή γνώμη. Σήμερα η The Guardian δημοσίευσε ένα πολύ μεγάλο άρθρο αναφέροντας ότι η NSA μπορούσε να συλλέγει δεδομένα “σχεδόν από ότι κάνει ένας χρήστης κάνει στο διαδίκτυο” με ένα εργαλείο που μόλις σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας. Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά από νέα στοιχεία που κατέθεσε ο Edward Snowden.

XKeyscore map

Το πρόγραμμα XKeyscore παρακολουθούσε emails, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και το ιστορικό περιήγησης του κάθε χρήστη. Το αποθήκευε για να είναι προσβάσιμο από τους αναλυτές της NSA χωρίς καμία νομική έγκριση.

Η Guardian αναφέρει ότι το άκρως απόρρητο της NSA επιτρέπει στους αναλυτές να πραγματοποιήσουν αναζητήσεις από μια μεγάλη βάση δεδομένων “, που περιέχει emails, διαδικτυακές συζητήσεις και το ιστορικό περιηγήσεων εκατομμυρίων ατόμων». Στα έγγραφα που διέρρευσαν, η NSA περιγράφει το πρόγραμμα XKeyscore σαν ένα σύστημα πληροφοριών “ευρύτερης εμβέλειας”.

Ενώ το PRISM δίνει πρόσβαση σε αποθηκευμένα δεδομένα, το XKeyscore φαίνεται να παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα κατευθείαν κατά τη μεταφορά τους, είτε από τις εγκαταστάσεις της Telco είτε μέσω των οπτικών ινών.

Έτσι οι αναλυτές της μυστικής υπηρεσίας μπορούν να συνδυάσουν τα δεδομένα από το XKeyscore μαζί με τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από άλλα προγράμματα της NSA. Μιλάμε πια για παρακολούθηση “σε πραγματικό χρόνο” με μια τεράστια βάση δεδομένων για επανέλεγχο των δεδομένων.

“Το XKeyscore παρέχει την τεχνολογική δυνατότητα, αλλά όχι τη νόμιμη εξουσία, να στοχοποιεί άτομα τις ΗΠΑ για εκτεταμένη ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς ένταλμα,” ανέφερε ο Glenn Greenwald, δημοσιογράφος της Guardian.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS