ΑρχικήinetΤελικά η Apple χρειάζεται μια υπηρεσία iRadio;

Τελικά η Apple χρειάζεται μια υπηρεσία iRadio;

iradio-apple

H φήμες για την δημιουργία μιας streaming υπηρεσίας μουσικής από την Apple δεν λένε να σταματήσουν. Με το WWDC να είναι προ των πυλών πολλοί πιστεύουν ότι θα ακούσουμε κάτι για αυτή την υπηρεσία στις 10 Ιουνίου όπου και η Apple θα κάνει το καθιερωμένο keynote της.

Πρέπει να ομολογήσω πως βρίσκω μια τέτοια ιδέα πολύ καλή και θα μου άρεσε μια τέτοια υπηρεσία από την Apple το ερώτημα όμως για το αν η εταιρεία χρειάζεται μια τέτοια streaming υπηρεσία και τι μορφή θα έχει τελικά παραμένει.

Η σύντομη απάντηση είναι πως όχι η Apple δεν χρειάζεται να δημιουργήσει μια τέτοια υπηρεσία αλλά μήπως πρέπει να το κάνει ούτως ή άλλως;

H Αpple ήταν η εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο με το οποίο ακούμε μουσική με τα ψηφιακά κομμάτια να είναι αρεστά τόσο στις δισκογραφικές εταιρείες όσο και στους καταναλωτές. Το iPod έφερε το iTunes Store και σήμερα οι ψηφιακές λήψεις έχουν σχεδόν πλήρως αντικαταστήσει την αγορά των μουσικών CD. To ιΤunes Store παραμένει μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη πηγή ψηφιακών λήψεων στον κόσμο.

Το iTunes Store έχει πολύ καλές βάσεις και φέρνει πολλά χρήματα στην Apple. Είναι επίσης εύκολο να το καταλάβει κάποιος μιας και λειτουργεί με βάση το σου δίνω χρήματα και μου δίνεις πίσω μουσική. Έρχεται επίσης με ένα αίσθημα ιδιοκτησίας. Η Apple προσφέρει το iTunes και στο iCloud επιτρέποντας να έχετε πρόσβαση σε προηγούμενες λήψεις σας ενώ με το iTunes Match σας επιτρέπει να μεταφέρετε όλοι σας την μουσική στο iCloud και από εκεί να έχετε πρόσβαση στα μουσικά σας κομμάτια όποια ώρα και στιγμή θέλετε και από οποιαδήποτε συσκευή σας.

Έχετε λοιπόν αγοράσει και σας ανήκουν μια σειρά μουσικών άλμπουμ και τραγουδιών, σε ψηφιακή μορφή, και η Apple με τους παραπάνω τρόπους προσπαθεί να σας κάνει την πρόσβαση τους σε αυτά πιο εύκολη αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πως κάνει streaming μουσικής.  Βλέπεται μια υπηρεσία streaming με συνδρομή είναι κάτι το τελείως διαφορετικό.

Οι ανταγωνιστές της Apple που προσφέρουν υπηρεσίες streaming έχουν συνήθως και αυτοί αντίστοιχα ηλεκτρονικά μουσικά καταστήματα, όπως για παράδειγμα η Google αλλά κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον με το iTunes.

Οι streaming υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί με βάση τον κανόνα των συνδρομών σε αντίθεση με το iTunes που δημιουργήθηκε με βάση την αγορά νέων συσκευών. Οι χρήστες αγοράζουν ψηφιακή μουσική – οι χρήστες αγοράζουν i συσκευές για να την ακούσουν και η Apple προσφέρει χρόνια τώρα και τα δύο με τον καλύτερο τρόπο έχοντας τεράστια έσοδα. Υπάρχει λοιπόν το ερώτημα αν σε αυτό το απλό μοντέλο στο οποίο έχει βασιστεί για χρόνια η Apple πιστεύει πως αν προσθέσει και τις συνδρομές και ως φυσική επέκταση μια streaming υπηρεσία θα βελτιώσει και άλλο το iTunes μοντέλο της και θα έχει περισσότερα κέρδη.

Πρέπει να θυμόμαστε πως η Apple όντας Apple αν τελικά κάνει αυτό το βήμα στο χώρο της streaming μουσικής δεν θα προσφέρει ότι και ο ανταγωνισμός. Θα βασίσουν το προϊόν/υπηρεσία σε ένα μοντέλο που θα προσφέρει κάτι πιο απλό πιο εύκολο και κατά συνέπεια καλύτερο από τις ήδη υπάρχον υπηρεσίες.

Το επονομαζόμενο iRadio λοιπόν ναι είναι μια καλή ιδέα. Σκεφτείτε για παράδειγμα πως η Google αλλά και το Spotify σας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσετε τους δικούς σας σταθμούς με βάση τα τραγούδια που αρέσκεστε να ακούτε. Η Apple θα μπορούσε να το κάνει αυτό πολύ καλύτερα μιας και για χρόνια τώρα έχει μια τεράστια βάση δεδομένων με τις αγορές και τις μουσικές προτιμήσεις των χρηστών του iTunes. H βάση αυτή χρησιμοποιείτε ήδη εν μέρη από την Apple στα Genius Recommendations και στα Mixes. Έτσι λοιπόν θεωρητικά η Apple θα μπορούσε πολύ πιο άνετα να δημιουργήσει σταθμούς με μουσική που αρέσει  στον χρήση βάση και  των αγορών του στο iTunes Store.

Σκεφτείτε πως η Apple θα μπορούσε λοιπόν πολύ εύκολα να φτιάξει μια streaming υπηρεσία που θα έμπαινε ανάμεσα στο  Twitter #music και στο Spotify και θα προσέφερε καλύτερες και αμεσότερες προτάσεις μουσικών επιλογών βάση το ιστορικό του χρήστη κρατώντας το μοντέλο αγορά μουσικής – αγορά συσκευών αναλλοίωτο αλλά και περισσότερο κερδοφόρο.

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS