ΑρχικήinetΦουτουριστική συσκευή, βοηθά τους επιστήμονες να σπάσουν το ρεκόρ της ηλιακής απόδοσης

Φουτουριστική συσκευή, βοηθά τους επιστήμονες να σπάσουν το ρεκόρ της ηλιακής απόδοσης

01_Mark_Keevers-Prism_RLA8339-1200w-2-min (2)-συσκευή

Μοιάζοντας λίγο με τις σωτήριες πέτρες από το κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας «Το πέμπτο στοιχείο», μια νέα συσκευή αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατασκευασμένη από τον Mark Keevers και τον Martin Green από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), το μοναδικό πρίσμα θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε οι ηλιακοί συλλέκτες να είναι φθηνότεροι και πιο αποτελεσματικοί. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για το ποσό της ηλιακής ενέργειας που μπορεί να δημιουργήσει από αόριστο φως του ήλιου.

Ησυσκευή έχει ένα ποσοστό απόδοσης μετατροπής του φωτός του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια της τάξεως του 34,5 τοις εκατό. Αυτό είναι περίπου μια βελτίωση 44 τοις εκατό της απόδοσης από το προηγούμενο ρεκόρ, η οποία έμεινε στο 24 τοις εκατό της αποδοτικότητας, αλλά για πάνω από 800 τετραγωνικά εκατοστά (124 τετραγωνικές ίντσες). Το ρεκόρ της ομάδας UNSW επιτεύχθηκε σε μια μικρότερη επιφάνεια 28 τετραγωνικών εκατοστών (4,34 τετραγωνικές ίντσες).

Το σημαντικό είναι ότι το κάνει αυτό με το κανονικό, μη συμπυκνωμένο φως, που οι οικιακού τύπου ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούν ήδη.

Ο αριθμός έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (USNREL) των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Keevers. Η συσκευή λειτουργεί με τη διάσπαση το φωτός του ήλιου σε τέσσερις ζώνες. Μέσα από το πρίσμα, τα ηλιακά κύτταρα χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο τύπο υλικού ημιαγωγών, όπως το πυρίτιο, για να μετατρέψουν με τον καλύτερο τρόπο μια συγκεκριμένη ζώνη του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το πρίσμα χρησιμοποιεί επίσης υψηλής καθαρότητας γυαλί και ένα ειδικό φίλτρο για να βοηθήσει να κατευθύνεται το φως του ήλιου, ώστε να παραμένει ως επί το πλείστον παγιδευμένο μέσα, εξαλείφοντας τη σπατάλη.

Παρά τον ενθουσιασμό, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την κυκλοφορία αυτών των πρισμάτων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS