ΑρχικήsecurityO Edward Snowden υπερασπίζεται τη δράση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Οι...

O Edward Snowden υπερασπίζεται τη δράση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Οι δημόσιες υποθέσεις πρέπει να είναι γνωστές στο κοινό»

snowden_0Edward Snowden υπερασπίστηκε εχθές τις δράσεις του έναντι της NSA στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο – μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης από τη Μόσχα – η αποκάλυψη στοιχείων σχετικά με τις τεχνικές υποκλοπής που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ήταν «προσωπικό του καθήκον προς τη χώρα, την κυβέρνηση και την οικογένεια».

«Οι δημόσιες υποθέσεις πρέπει να είναι γνωστές στο κοινό» δήλωσε ο Snowden, αιτιολογώντας την απόφασή του να γνωστοποιήσει τις δράσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Αμερικής (ΝSA). «Όταν οι πολίτες υπόκεινται στις κυβερνήσεις… και δεν συμμετέχουμε ενεργά, αυτό μας μειώνει ως ελεύθερους ανθρώπους, ως κοινωνία και ως πολιτισμό.»

Ο Edward πρόσθεσε ότι ήταν “πρόθυμος να πληρώσει το τίμημα” για τη διαρροή των πληροφοριών, ακόμη και εάν έπληττε τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των κρατών. Επιπλέον εξήγησε ότι επέλεξε να συνεργαστεί με δημοσιογράφους για να βεβαιωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές θα γνωστοποιηθούν με υπευθυνότητα.

«Γι ‘αυτό και δεν τις δημοσιεύσα ο ίδιος. Επέλεξα να μην το κάνω, και αντ’ αυτού συνεργάστηκα με τον Τύπο», είπε.

Ο Edward Snowden βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ρωσία. ‘Όταν ρωτήθηκε εάν έχει οποιαδήποτε σύνδεση με την ρωσική κυβέρνηση, απάντησε  ότι οι επιλογές του ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς απευθύνθηκε σε 20 χώρες για άσυλο προτού καταλήξει στη Ρωσία, αλλά όλες αρνήθηκαν.

«Δεν έχω καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση» , τόνισε.  «Δεν επέλεξα εγώ να είμαι στη Ρωσία. Εάν η ρωσική κυβέρνηση είχε επιλογή, είμαι σίγουρος ότι θα προτιμούσε να μην είμαι εδώ».

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS