ΑρχικήsecurityAndroid iOS app με στόχο την εξαπάτηση χρηστών

Android iOS app με στόχο την εξαπάτηση χρηστών

Android iOS apps

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν την αξία ενός δημοφιλούς app για smartphone, και φέτος κλωνοποίησαν 97% από τα πιο εμπορικά app για Android και 87% για iOS.

Αν και οι αριθμοί φαίνονται μεγάλοι, στη περίπτωση των εφαρμογών για Android, ο αριθμός των κλωνοποιημένων app, έχει στην ουσία μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα 2 έτη. Για το iOS , τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όμως, αφού το ποσοστό των κλωνοποιημένων εφαρμογών για το λογισμικό της Apple, ανέβηκε 31%, δείχνοντας έτσι τη προτίμηση των απατεώνων για το συγκεκριμένο λογισμικό.

Κατηγορίες σε Android και iOS

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Arxan Technology, η οποία μέτρησε τις 100 πιο δημοφιλείς πληρωτέες εφαρμογές, βάση των download που έχουν και για τα δύο λογισμικά. Με αυτό ως οδηγό, αναζήτησαν τις εφαρμογές αυτές σε app stores τρίτων, εκτός των επίσημων, καθώς και σε διάφορα websites που λένε ότι έχουν τέτοιες εφαρμογές, αλλά και σε torrents.

Η έκθεση που σύνταξε η Arxan περιελάμβανε και τις δωρεάν εφαρμογές για Android και iOS, που υπάρχουν στις 20 πρώτες θέσεις. Για Android, οι εφαρμογές που κλωνοποιήθηκαν, ήταν στο 80%, ενώ για Apple στο 75%. Οι κατηγορίες που επέλεξαν για την έρευνα ήταν : οικονομικά, υγεία και εμπορικές. Οι πρώτες 40 σε κάθε κατηγορία, έφεραν πρώτες τις εφαρμογές για Android με 95% οικονομικές, 90% υγείας και 90% εμπορικές.

Στο iOS, οι εμπορικές εφαρμογές που κλωνοποιήθηκαν ήταν στο 35%, ενώ οι εφαρμογές που σχετίζονταν με οικονομικά ανέβηκαν στο 70% σε σχέση με το περσινό 36%. Αυτές θεωρούνται και οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες στις οποίες εστιάζουν οι απατεώνες ώστε να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα ανυποψίαστων χρηστών. Το ποσοστό μάλιστα σε όλες αναμένεται να ανέβει μέχρι το τέλος του 2014.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ασφάλεια των εφαρμογών δε είναι αποκλειστική ευθύνη των developers και των εταιρειών, αφού και οι χρήστες πρέπει να προσέχουν τις εφαρμογές που κατεβάζουν και εγκαθιστούν στα smartphones τους, αλλά και σε ποιες σελίδες εισάγουν προσωπικά στοιχεία τους.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες είναι να ασφαλίσουν περισσότερο τις εφαρμογές που δίνουν στη κυκλοφορία για τους χρήστες, ώστε να μην είναι τόσο εύκολο για κάποιον να τις αντιγράψει και να τις κλνωνοποιήσει με στόχο να εξαπατήσει τους χρήστες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS