ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Κυρώσεις σε crypto exchanges που χρησιμοποιούνται από ρωσικές darknet αγορές

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε crypto exchanges που χρησιμοποιούνται από ρωσικές darknet αγορές

Το Office of Foreign Assets Control (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις σε τρία crypto exchanges που χρησιμοποιούνται από ρωσικές darknet αγορές και τράπεζες.

Κυρώσεις crypto exchanges

Το πρώτο ανταλλακτήριο που επηρεάζεται από τις κυρώσεις είναι το Bitpapa IC FZC, LLC, ένα peer-to-peer εικονικό ανταλλακτήριο νομισμάτων που απευθύνεται σε Ρώσους υπηκόους. Σύμφωνα με τις αρχές, έχει χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων από δύο ρωσικές οντότητες (Hydra Market και Garantex).

Το δεύτερο είναι το Obshchestvo S Ogranichennoy Otvetstvennostyu Tsentr Obrabotki Elektronnykh Platezhey (TOEP), ένα virtual currency exchange, που λειτουργεί ως Netexchange και Netex24, και είχε χρησιμοποιηθεί από τις Hydra Market Sberbank, Alfa-Bank και Hydra Market.

Δείτε επίσης: Νέα επίθεση GoFetch σε Apple Silicon chips κλέβει crypto keys

Η Hydra Market ήταν η μεγαλύτερη αγορά darknet στον κόσμο, με έδρα τη Ρωσία, και χρησιμοποιούνταν για πώληση ναρκωτικών και για ξέπλυμα χρημάτων. Το 2020, είχε 19.000 εγγεγραμμένους λογαριασμούς πωλητών και εξυπηρετούσε τουλάχιστον 17 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Προσέφερε επίσης κλεμμένες βάσεις δεδομένων, πλαστά έγγραφα και υπηρεσίες hacking-for-hire. Τον Απρίλιο του 2022, η γερμανική αστυνομία κατέσχεσε τους διακομιστές της Hydra Market μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατάφεραν, επίσης, να κατασχέσουν 543 bitcoins από τα κέρδη της (σήμερα αξίας περίπου 38,5 εκατομμυρίων δολαρίων).

Το τρίτο crypto exchange που επηρεάστηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, είναι το  Crypto Explorer DMCC (AWEX) που λειτουργεί στη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διευκολύνει τις μετατροπές μεταξύ εικονικών νομισμάτων, ρουβλίων και UAE dirhams. Η AWEX παρέχει και υπηρεσίες μετρητών στη Μόσχα και στο Ντουμπάι, επιτρέποντας στους πελάτες να φορτώνουν κεφάλαια στις πιστωτικές κάρτες Sberbank και Alfa-Bank, δύο ρωσικές τράπεζες.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στα παραπάνω crypto exchanges για τη συμμετοχή τους στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δείτε επίσης: Ευπάθεια του TeamCity χρησιμοποιείται για ransomware και cryptomining επιθέσεις

​”Η Ρωσία στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικούς μηχανισμούς πληρωμής για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας“, δήλωσε ο Brian E. Nelson, υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες.

ρωσικές darknet αγορές
ΗΠΑ: Κυρώσεις σε crypto exchanges που χρησιμοποιούνται από ρωσικές darknet αγορές

Καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να αξιοποιήσει οντότητες στον χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να εκθέτει και να διαταράσσει τις εταιρείες που βοηθούν τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επανασυνδεθούν με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Μετά τις νέες κυρώσεις, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα στις Ηνωμένες Πολιτείες που συνδέονται με καθορισμένα άτομα και οντότητες, θα δεσμευτούν.

Όσοι συναλλάσσονται με οντότητες και ιδιώτες που υπόκεινται σε κυρώσεις, θα κινδυνεύουν, επίσης, με κυρώσεις.

OFAC και κυρώσεις

Το OFAC είναι ένα τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή και επιβολή των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων των ΗΠΑ. Αυτές οι κυρώσεις μπορεί να είναι εναντίον χωρών, οργανισμών ή ατόμων που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, την οικονομία ή την πολιτική της χώρας.

Δείτε επίσης: CryptoChameleon phishing kit: Hackers στοχεύουν την FCC

Το OFAC είναι επίσης υπεύθυνο για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων των ατόμων και των οργανισμών που έχουν λάβει κυρώσεις και λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

Τέλος, το OFAC προσφέρει καθοδήγηση και εκπαίδευση σε οργανισμούς και ιδιώτες για την κατανόηση και την τήρηση των κυρώσεων.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS