ΑρχικήHow ToΠαιδιά και social media: Πώς θα τα προστατεύσετε;

Παιδιά και social media: Πώς θα τα προστατεύσετε;

Τα social media αποτελούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Υπάρχουν όμως ορισμένοι κίνδυνοι, τους οποίους οι μικροί χρήστες του διαδικτύου δεν μπορούν να αντιληφθούν. Δείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους των social media.

Δείτε επίσης: Αλέξανδρος Κοψιάλης: Παγιδεύει 43χρονο παιδεραστή που θέλει να συνευρεθεί με 13χρονη

social media παιδιά

Αρχικά, ας δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες social media, μεταξύ των παιδιών και των νεαρότερων χρηστών. Το Instagram είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μεταξύ των νέων. Πρόκειται για μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο. Το Snapchat είναι επίσης πολύ δημοφιλές μεταξύ των νεότερων χρηστών. Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο που ‘εξαφανίζονται’ μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Το TikTok έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται σύντομα βίντεο. Το YouTube είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν, να ανεβάζουν και να μοιράζονται βίντεο. Τέλος, το Facebook παραμένει δημοφιλές μεταξύ ορισμένων νεότερων χρηστών, παρόλο που έχει χάσει κάποια έδαφος στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Δείτε ακόμα: Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους στο Διαδίκτυο

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να χειρίζονται τα social media με ασφάλεια;

Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μοιράζονται μαζί τους τις εμπειρίες τους από τα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας έτσι ένα ανοιχτό κλίμα επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να διδάξουν στα παιδιά τους την αξία των προσωπικών πληροφοριών και την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των δεδομένων τους στο διαδίκτυο.

Οι γονείς μπορούν επίσης, να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους στην επιλογή των κατάλληλων ρυθμίσεων ασφαλείας και ιδιωτικότητας στα προφίλ των κοινωνικών δικτύων τους. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την αναγνώριση και την αποφυγή των διαδικτυακών απειλών, όπως η διαδικτυακή απάτη, η επιθετικότητα και το cyber bullying.

Τέλος, οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν την παρουσία των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα, όχι με σκοπό την εποπτεία, αλλά για να είναι εκεί να τα υποστηρίξουν εάν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Δείτε επίσης: Οι ιστοσελίδες παιδικής κακοποίησης έχουν αυξηθεί 1.000%

Ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για την προστασία της ιδιωτικότητας στα κοινωνικά δίκτυα;

Η πρώτη και πιο σημαντική πρακτική είναι η εκπαίδευση. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τις δυνατότητες και τους κινδύνους των social media. Πρέπει να ενημερωθούν για το πώς λειτουργούν οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας και πώς να τις χρησιμοποιούν. Δεύτερον, είναι σημαντικό να ρυθμίσουν τα προφίλ τους ως ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι άνθρωποι που έχουν εγκριθεί ως φίλοι ή ακόλουθοι μπορούν να βλέπουν τις δημοσιεύσεις τους. Τρίτον, πρέπει να είναι προσεκτικά με τις πληροφορίες που μοιράζονται. Πρέπει να αποφεύγουν τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, όπως η διεύθυνση τους, το τηλέφωνό τους ή το σχολείο που πηγαίνουν. Τέταρτον, πρέπει να είναι προσεκτικά με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν. Πρέπει να αποφεύγουν τη δημοσίευση φωτογραφιών που μπορεί να τα εκθέσουν σε κίνδυνο, όπως φωτογραφίες που δείχνουν το σπίτι τους ή το σχολείο τους ή ακόμα και πιο προσωπικές φωτογραφίες. Πέμπτον, πρέπει να είναι προσεκτικά με τους ανθρώπους που ακολουθούν ή που τα ακολουθούν. Πρέπει να αποφεύγουν την αποδοχή αιτημάτων φιλίας από άγνωστους. Τέλος, τα παιδιά πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς τους ή έναν ενήλικα εμπιστοσύνης εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή αν αισθάνονται άβολα με κάτι που συμβαίνει στα social media.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS