ΑρχικήYoutubeΗ εύρεση ζωής στον Άρη μπορεί να μην είναι καλή για την...

Η εύρεση ζωής στον Άρη μπορεί να μην είναι καλή για την ανθρωπότητα

Δεδομένης της μεγάλης πιθανότητας να υπάρχει εξωγήινη ζωή κάπου στο σύμπαν, είναι λογικό να απορούμε γιατί κανείς δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μας; Και γιατί η εύρεση ζωής στον Άρη μπορεί να μην είναι καλή για την ανθρωπότητα;

Δείτε επίσης: NASA Curiosity rover: Ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ποταμών στον Άρη – Υπήρχε τελικά ζωή;

Αν υπάρχουν τόσο πολλοί άλλοι πολιτισμοί εκεί έξω, και ίσως σε πολύ πιο προηγμένα στάδια από εμάς λόγω της μακράς ύπαρξης του σύμπαντος, γιατί δεν στέλνουν αποστολές ώστε να αναζητήσουν άλλα σημάδια ζωής;

Μία υπόθεση προβλέπει ότι πριν από την εμφάνιση εξωγήινων πολιτισμών που θα μπορούσαν να φύγουν από το ηλιακό τους σύστημα και να ξεκινήσουν την αποίκηση του Γαλαξία τους, κάτι συμβαίνει που τους εμποδίζει. Είτε πρόκειται για το άλμα από την πολυκύτταρη ζωή στα ζώα που μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία, είτε στην εξερεύνηση του γαλαξία, απλά δεν το γνωρίζουμε.

Άρης

Αυτό που καθιστά το θέμα τόσο ενδιαφέρον είναι ότι δεν γνωρίζουμε εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί στο μέλλον. Μήπως η πλειονότητα δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη μονοκύτταρη ζωή και εμείς είμαστε οι μόνοι καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο; Ή μήπως, στο μέλλον θα καταστρέψουμε τον εαυτό μας πριν μπορέσουμε να αποχωρήσουμε από τη Γη, ίσως μέσω πολέμων ή εξάντλησης των πόρων μας πριν προλάβουμε να δραπετεύσουμε;

Ανησυχητικά, ορισμένοι φιλόσοφοι και επιστήμονες έχουν υποδείξει ότι αυτό σημαίνει ότι αν βρίσκαμε ζωή ας πούμε, στον Άρη, θα είχε ορισμένες λιγότερο ιδανικές επιπτώσεις. Ο Nick Bostrom, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκφράζει την επιθυμία να μην υπάρξουν αποτελέσματα από την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Αν βρίσκαμε πολύ απλές μορφές ζωής, υποστήριξε ο Bostrom σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο MIT Technology Review το 2008, τότε θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι βρίσκονται ακόμα στο πρώιμο στάδιο της εξέλιξης. Εάν βρίσκαμε πολυκυτταρική ζωή, αυτό θα σήμαινε ότι βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Δείτε ακόμα: Solar sails: Μικροσκοπικά διαστημόπλοια θα φτάνουν ταχύτατα στον Άρη

Ο Bostrom πιστεύει ότι για να περιορίσουμε τις τοποθεσίες όπου λαμβάνει χώρα μία τέτοια εξέλιξη, πρέπει να εξετάσουμε τη ζωή στη Γη για να δούμε ποια βήματα είναι απίθανα. “Ένα από τα κριτήρια είναι ότι η μετάβαση θα έπρεπε να έχει συμβεί μόνο μία φορά“, έγραψε. “Πτήση, όραση, φωτοσύνθεση και άκρα έχουν εξελιχθεί αρκετές φορές εδώ στη Γη, και επομένως αποκλείονται“.

Υποστήριξε επίσης ότι εξελικτικά χαρακτηριστικά που πήραν πολύ χρόνο να συμβούν ακόμα και μετά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, θα υποδηλώνουν ότι αυτό το εξελικτικό βήμα ήταν απίθανο, π.χ. η αρχική εμφάνιση της ζωής. Η μετάβαση από τα ζώα στους ανθρώπους έλαβε χώρα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, από γεωλογική άποψη.

Αν βρίσκαμε αποδείξεις για σπονδυλωτά πλάσματα στον Άρη, αυτό θα ήταν κακή είδηση, καθώς υποδηλώνει ότι ο μεγαλύτερος φραγμός βρίσκεται ακόμα μπροστά μας, και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα ότι θα εξαφανιστούμε πριν είμαστε αρκετά τεχνολογικά ώριμοι για να ταξιδέψουμε στο γαλαξία.

Δείτε επίσης: NASA: Πυρηνικός πύραυλος θα φτάνει στον Άρη σε 45 ημέρες

Έτσι, σύμφωνα με τον Bostrom, η εύρεση στοιχείων προηγμένων πολιτισμών είναι καλά νέα, αλλά η εύρεση των λάθος σταδίων της ζωής που εξελίχθηκε ανεξάρτητα στο δικό μας ηλιακό σύστημα θα ήταν η χειρότερη δυνατή είδηση ​​που θα μπορούσαμε να λάβουμε.

Πηγή: iflscience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS