ΑρχικήyoutubeΗ Γη έχει λάβει ένα μήνυμα μέσω λέιζερ από απόσταση 16 εκατομμυρίων...

Η Γη έχει λάβει ένα μήνυμα μέσω λέιζερ από απόσταση 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων

Στο μέλλον, θα θέλουμε να επεκτείνουμε το Διαδίκτυο παγκοσμίως σε όλο το γαλαξία, και η NASA μόλις έδειξε ένα βασικό τεχνολογικό κομμάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει, μεταδίδοντας μηνύματα μέσω λέιζερ σε απόσταση περίπου 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Δείτε επίσης: Nasa: Δύο αστεροειδείς μεγάλου μεγέθους κατευθύνονται στη Γη
Γη

Αυτό είναι περίπου 40 φορές πιο μακριά από τον Φεγγάρι, και είναι η πρώτη φορά που οπτικές επικοινωνίες έχουν σταλεί σε τέτοια απόσταση.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούμε ραδιοκύματα για να επικοινωνούμε με απομακρυσμένα διαστημόπλοια – αλλά υψηλότερες συχνότητες του φωτός, όπως η κοντινή υπέρυθρη, προσφέρουν αύξηση του εύρους ζώνης και συνεπώς, ένα τεράστιο άλμα στην ταχύτητα δεδομένων.

Εάν θέλουμε να μπορούμε να στείλουμε μηνύματα βίντεο υψηλής ευκρίνειας προς και από τον Άρη χωρίς σημαντική καθυστέρηση, τότε αυτή είναι η τεχνολογία που χρειαζόμαστε.

Η δοκιμή αποτελεί μέρος του πειράματος Deep Space Optical Communications (DSOC) της NASA, και η επιτυχής δημιουργία της σύνδεσης επικοινωνίας αναφέρεται ως “πρώτο φως”.

Για τις επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας στην επιφάνεια της γης, όλοι βασιζόμαστε σε παρόμοιες τεχνολογίες που ενσωματώνονται σε οπτικές ίνες. Ωστόσο, εδώ έχει προσαρμοστεί για να χρησιμοποιείται στο διάστημα, προκειμένου να βελτιώσει τις υπάρχουσες μεθόδους μετάδοσης πληροφοριών προς τη Γη.

Δείτε ακόμα: Αστεροειδής πέρασε σε απόσταση μόλις 4.000 χιλιομέτρων από τη Γη

Ως υπέρυθρο φως, οι μηχανικοί μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τα κύματά του σε μορφή λέιζερ. Αυτό δεν επιταχύνει την κίνηση του φωτός, αλλά τακτοποιεί και περιορίζει το δέσμη του σε ένα στενό κανάλι. Αυτό απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια από τα ραδιοκύματα και είναι δυσκολότερο να παρακολουθηθεί.

λέιζερ

Δεν σημαίνει ότι είναι μια απλή εργασία. Τα δεδομένα κωδικοποιούνται στα φωτόνια που εκπέμπονται από τον λέιζερ, πράγμα που απαιτεί μια σειρά από εξελιγμένα εργαλεία – συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα ανιχνευτών υψηλής απόδοσης υπεραγωγής – για να προετοιμάσουν τις πληροφορίες για τη μετάδοση και να τις μεταφράσουν στην άλλη άκρη.

Ένας άλλος προκλητικός παράγοντας είναι η προσαρμογή της διάταξης θέσης του συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτήν την τελευταία δοκιμή, τα φωτόνια του λέιζερ χρειάστηκαν περίπου 50 δευτερόλεπτα για να φτάσουν από το διαστημόπλοιο στο τηλεσκόπιο, ενώ και τα δύο κινούνται με μεγάλη ταχύτητα στο διάστημα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ο πομποδέκτης λέιζερ που πραγματοποίησε τη σύνδεση βρίσκεται ενσωματωμένος στο διαστημόπλοιο Psyche, το οποίο βρίσκεται σε αποστολή επίδειξης της τεχνολογίας διάρκειας δύο ετών και κατευθύνεται προς την ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Επικοινώνησε με τον Τηλεσκόπιο Hale στο Πανεπιστήμιο Palomar στην Καλιφόρνια.

Δείτε επίσης: Κολοσσιαίος αστεροειδής θα έρθει πιο κοντά στη Γη απ’ ό,τι έχει έρθει ποτέ το φεγγάρι

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για να βελτιστοποιηθεί αυτή η καινοτόμος μέθοδος επικοινωνίας με κοντινής υπέρυθρης ακτινοβολίας λέιζερ, και να διασφαλιστεί ότι είναι τόσο γρήγορη και αξιόπιστη όσο απαιτείται.

Πηγή: science alert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS