Αρχικήsecurity«Football Leaks»: Τετραετής κάθειρξη για τον Πορτογάλο hacker

«Football Leaks»: Τετραετής κάθειρξη για τον Πορτογάλο hacker

Ο Rui Pinto, ένας 34χρονος Πορτογάλος hacker, ο οποίος έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψεις μέσω της ιστοσελίδας Football Leaks“, προκάλεσε αίσθηση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τη Δευτέρα (11 Σεπτεμβρίου), καταδικάστηκε από ένα δικαστήριο στη Λισαβόνα για εννέα εγκλήματα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή.

Δείτε επίσης: Hackers της Βόρειας Κορέας στοχεύουν ερευνητές ασφαλείας χρησιμοποιώντας zero-day bug

Football Leaks

Η επιτροπή τριών δικαστών έκρινε τον Rui Pinto ένοχο για πέντε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης εισόδου σε συστήματα υπολογιστών, απόπειρας εκβιασμού και υποκλοπής αλληλογραφίας για πρόσβαση σε email. Αυτό προκύπτει από αναφορές σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Pinto καταδικάστηκε για παραβίαση υπολογιστών που ανήκουν στο επενδυτικό ταμείο αθλητικών δραστηριοτήτων Doyen, στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Πορτογαλίας και σε μια δικηγορική εταιρεία της Λισαβόνας. Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Pinto παρενέβη σε έναν ιστότοπο που ανήκε στην πορτογαλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Οι αποκαλύψεις του Pinto προκάλεσαν αμηχανία σε αστέρες του αθλητισμού, κορυφαίους συλλόγους και παράγοντες του χώρου από το 2015 έως το 2018, διευκολύνοντας τη διεξαγωγή επίσημων ερευνών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε ακόμα: Hackers έκλεψαν το κλειδί υπογραφής της Microsoft από το Windows crash dump

Η ιστοσελίδα αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με τα μεταγραφικά τέλη και τους μισθούς διάσημων ποδοσφαιριστών, όπως ο Νεϊμάρ, ο Ρανταμέλ Φαλκάο και ο Γκάρεθ Μπέιλ. Ο ιστότοπος κατηγόρησε επίσης ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν ότι παρέβηκαν τους κανόνες δαπανών της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

hacker

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Pinto παραδέχτηκε ότι ήταν υπεύθυνος για τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε το 2015. Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε ότι είναι πηγή πληροφοριών και όχι παραβάτης του νόμου. Και πρόσθεσε: «Η δουλειά μου ως πληροφοριοδότης έχει τελειώσει».

Δήλωσε ότι ενεργεί για το κοινό καλό και όχι για προσωπικό όφελος, επιδιώκοντας έτσι βέλτιστη εξυπηρέτηση του δημοσίου. Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για εκβιασμό στις συναλλαγές του με την Doyen.

Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι ο Pinto είχε συνδράμει τις αρχές εντός και εκτός Ευρώπης στην αντιμετώπιση του εγκλήματος στον χώρο του αθλητισμού. Αναφέρθηκε ότι ο Pinto παρείχε στήριξη στις αρχές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας και της Μάλτας στις έρευνές τους για το ποδόσφαιρο.

Μετά την προσαγωγή του, ο Pinto βρισκόταν κρατούμενος στη Λισαβόνα, ενώ έμεινε και επτά μήνες σε απομόνωση. Αφέθηκε ελεύθερος μετά τη συνεργασία του με την αστυνομία και την εισαγωγή του σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Δείτε επίσης: Βόρεια Κορέα: Hackers έχουν κλέψει crypto για χρηματοδότηση προγραμμάτων πυρηνικών όπλων

Το “Football Leaks” αποτελεί το μεγαλύτερο site διαρροών πληροφοριών στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αποκαλύπτοντας μια σειρά από έρευνες που έκαναν φανερό το παρασκήνιο της διοίκησης του ποδοσφαίρου. Αποκάλυψε μυστικές συμφωνίες, παρανόμους ενδοσυλλογικούς κανονισμούς και περιστατικά φοροδιαφυγής από γνωστούς ποδοσφαιριστές. Το “Football Leaks” είναι η απόδειξη ότι ο αθλητισμός, που θα έπρεπε να είναι ένα υγιές και δίκαιο παιχνίδι, μπορεί να μετατραπεί σε έναν αγώνα για προσωπικό όφελος και εξουσία.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS