ΑρχικήinetΔικαστήριο ΕΕ: Αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίων της Google

Δικαστήριο ΕΕ: Αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίων της Google

Το δικαστήριο της ΕΕ δίνει πρόστιμο στην Alphabet της Google επειδή η εταιρεία χρησιμοποιεί τα Android για να διατηρήσει το μονοπώλιο.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την Τετάρτη μια αντιμονοπωλιακή απόφαση κατά της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google, αλλά μείωσε το πρόστιμό της σε 4,125 δισεκατομμύρια ευρώ (4,12 δισεκατομμύρια δολάρια) από 4,34 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διαμάχη μεταξύ της Google και των δικαστηρίων της ΕΕ αφορά το αν η εταιρεία χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android για την εξουδετέρωση του ανταγωνισμού και κινήθηκε εναντίον της εταιρείας το 2015.

Το δικαστήριο είπε ότι «επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς στους κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της».

Δικαστήριο ΕΕ: Αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίων της Google
Δικαστήριο ΕΕ: Αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίων της Google

Δείτε επίσης: Το νέο Google Play system update βελτιώνει την ασφάλεια

Σε μια δήλωση που δόθηκε στο Reuters, η Google είπε: «Είμαστε απογοητευμένοι που το Δικαστήριο δεν ακύρωσε πλήρως την απόφαση. Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες, και υποστηρίζει χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Το αρχικό πρόστιμο εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 και ήταν το μεγαλύτερο που έλαβε ποτέ η εταιρεία. Ανέφερε ότι περίπου το 80% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούσε Android και ότι η Google έδωσε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις εφαρμογές της, όπως το Chrome και η Αναζήτηση, αναγκάζοντας τις αγορές smartphone να τις προεγκαταστήσουν σε ένα πακέτο με το κατάστημα εφαρμογών της, το Google Play.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα τηλέφωνα Android ανταγωνίζονται τα τηλέφωνα iOS, το λειτουργικό σύστημα της Apple, και ότι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν Android έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν κατασκευαστή τηλεφώνου, χειριστή δικτύου κινητής τηλεφωνίας και την ευκαιρία να αφαιρέσουν τις εφαρμογές της εταιρείας και να εγκαταστήσουν άλλες.

Δικαστήριο ΕΕ: Αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίων της Google

Δείτε επίσης: Πώς να κάνετε αναζήτηση σε έναν φάκελο στο Google Drive

Στην απόφαση της Τετάρτης, το Γενικό Δικαστήριο είπε ότι το νέο πρόστιμο ήταν «κατάλληλο λόγω της σημασίας της παράβασης».

Τόνισε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Google «βασίζεται πρώτα και κύρια στην αύξηση του αριθμού των χρηστών των διαδικτυακών υπηρεσιών αναζήτησής της, ώστε να μπορεί να πουλά τις διαδικτυακές διαφημιστικές υπηρεσίες της», ενώ η Apple εστιάζει στην πώληση smartphone συσκευών ανώτερης ποιότητας.

Η Google υποστηρίζει ότι αυτό της επιτρέπει να διατηρεί δωρεάν την πλειονότητα των υπηρεσιών της.

Η εταιρεία μπορεί ακόμη να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: cnbc.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS