Την Παρασκευή, η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι χάκαρε την πλατφόρμα κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Exclu για να παρακολουθεί εγκληματικές ομάδες.
Η διαδικασία περιλάμβανε δύο ξεχωριστές έρευνες, η μία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και η άλλη τον Απρίλιο του 2022. Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης 79 στοχευμένες έρευνες στην Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη 42 ατόμων.
Δείτε επίσης: Twitter: Χάκαραν τον λογαριασμό του κορυφαίου cyber διπλωμάτη
Δύο από τα συλληφθέντα άτομα φαίνεται να είναι οι διαχειριστές και κάτοχοι της πλατφόρμας κρυπτογραφημένης επικοινωνίας
Στις επιχειρήσεις της αστυνομίας βοήθησαν η Eurojust, η Europοl και η αστυνομία της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Τα υπόλοιπα 40 άτομα που συνελήφθησαν ήταν χρήστες της υπηρεσίας Exclu, μεταξύ των οποίων, χειριστές μεγάλων εργαστηρίων ναρκωτικών, όπλων, και πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά!
Στην Ολλανδία, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 22 τοποθεσίες και συνέλαβε 11 άτομα που πιστεύεται ότι συνδέονται με την πλατφόρμα Exclu.
Η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε τις τεχνολογικές της γνώσεις της στο cyber-έγκλημα για να χακάρει την υπηρεσία Exclu, να αποκαλύψει τους χρήστες της και τελικά να την αποδιοργανώσει.
Η Exclu προσέφερε εξάμηνες συνδρομές στη τιμή των 800 ευρώ, οι οποίες επέτρεπαν στους χρήστες να στέλνουν κρυπτογραφημένα μηνύματα και πολυμέσα, όπως φωνητικές εγγραφές, βίντεο και εικόνες. Η αστυνομία αναφέρει ότι η εφαρμογή είχε περίπου 3.000 χρήστες, εκ των οποίων οι 750 κατοικούσαν στην Ολλανδία.
Οι αρχές έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για να συνεχίσουν τις έρευνες τους, οδηγώντας ενδεχομένως στην αποκάλυψη περισσότερων παράνομων δράσεων και παρέχοντας στοιχεία για να κατηγορηθούν οι ύποπτοι.
Δείτε επίσης: Χρήστες Android: Απεγκαταστήστε αμέσως αυτές τις 12 εφαρμογές
Ωστόσο, ορισμένοι από τους χρήστες της Exclu, όπως δικηγόροι, ερευνητές, συμβολαιογράφοι και γιατροί, οι οποίοι εργάζονται σε “ευαίσθητους” κλάδους και υπολογίζουν στην ιδιωτικότητα, καλούνται να επικοινωνήσουν με την αστυνομία για να ζητήσουν τη διαγραφή των δεδομένων τους από τους κατασχεμένους servers.
Ορισμένα άτομα επιλέγουν να χρησιμοποιούν αυτές τις λιγότερο γνωστές πλατφόρμες επικοινωνίας, αντί των δημοφιλών κρυπτογραφημένων end-to-end εναλλακτικών επιλογών όπως η Signal, που υπόσχεται ασύγκριτη εμπιστευτικότητα και πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης και ασφάλειας.
Επιπλέον, οι λιγότερο γνωστές υπηρεσίες κρυπτογραφημένης επικοινωνίας όπως η Exclu είναι λιγότερο πιθανό να εντοπιστούν και να στοχοποιηθούν από τις αστυνομικές αρχές, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν άγνωστες στο ευρύ κοινό για μεγαλύτερες περιόδους.
Μια παρόμοια πλατφόρμα, η EncroChat, καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2022, όταν πολλές ευρωπαϊκές αστυνομικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν για να εξαρθρώσουν την υπηρεσία και χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που κατασχέθηκαν για τον εντοπισμό εγκληματιών.
Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com