Μια ομάδα επιστημόνων στην Ιαπωνία εργάζεται πάνω σε ένα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη δοντιών στο μέλλον. Μετά από μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε ζώα και που δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, η ομάδα προτίθεται να δοκιμάσει το φάρμακο σε μικρή κλίμακα ανθρώπων από το επόμενο έτος. Αν όλα πάνε καλά, η θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στο κοινό έως το τέλος της δεκαετίας.
Δείτε επίσης: Η φαρμακοβιομηχανία Eisai δέχτηκε επίθεση ransomware
Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Kitano Hospital στην Οσάκα μαζί με άλλα ιδρύματα αναπτύσσουν πειραματικές θεραπείες. Αυτό το φάρμακο έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που λέγεται USAG-1. Πιο πριν στο παρελθόν, η ομάδα πραγματοποίησε έρευνα, που έδειξε ότι τα ποντίκια χωρίς το συγκεκριμένο γονίδιο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή του USAG-1, συνέχιζαν να αναπτύσσουν επιπλέον δόντια. Η έρευνά τους έδειξε ότι η USAG-1 φαίνεται να συνδέεται με άλλες πρωτεΐνες με σκοπό να εμποδίσει την ανάπτυξη των δοντιών. Τελικά, φαίνεται ότι βρέθηκε ένα αντίσωμα που μπορεί να εμποδίσει μία από αυτές τις αλληλεπιδράσεις, χωρίς να προκαλεί επικίνδυνες παρενέργειες αλλού.
Δείτε ακόμα: Amazon: Προωθεί φάρμακο αποπαρασίτωσης ως θεραπεία του Covid-19
Το 2021, η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της, η οποία περιλάμβανε τόσο την εξέταση ποντικιών όσο και κουναβιών. Τον περασμένο μήνα, η ιαπωνική εφημερίδα Mainichi ανέφερε ότι η ομάδα προχωράει κανονικά και σχεδιάζει να δοκιμάσει τη θεραπεία σε ανθρώπους τον Ιούλιο του 2024.
«Η ιδέα της ανάπτυξης νέων δοντιών είναι το όνειρο κάθε οδοντιάτρου. Δουλεύω πάνω σε αυτό από τότε που ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής», δήλωσε ο Katsu Takahashi, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας.
Το φάρμακο θα δοκιμαστεί σε άτομα με τη σπάνια γενετική πάθηση της ανοδοντίας, η οποία προκαλεί ανικανότητα ανάπτυξης δοντιών. Ο Takahashi πιστεύει πως αν ολοκληρωθεί η κλινική δοκιμή, το φάρμακο μπορεί να λάβει ρυθμιστική έγκριση έως το 2030. Αρχικά, το φάρμακο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για παιδιά με ανοδοντία ηλικίας από 2 έως 6 ετών.
Δείτε επίσης: Το πρώτο φάρμακο από τη τεχνολογία AI είναι γεγονός!
Ωστόσο, η ομάδα πιστεύει πως η θεραπεία τους και οι μελλοντικές επαναλήψεις της μπορεί να έχουν ακόμα πιο ευρεία πεδία εφαρμογής. Υποστηρίζουν ότι στο μέλον θα είναι δυνατή η αναγέννηση ενός τρίτου σετ δοντιών σε άτομα που έχασαν τα δόντια τους λόγω ασθενειών των ούλων ή άλλων κοινών παθήσεων. Στις ΗΠΑ, το 25% των ατόμων άνω των 65 ετών έχει υποστεί σοβαρή απώλεια δοντιών, που ορίζεται ως 8 ή λιγότερα δόντια να απομένουν, ενώ ένας στους έξι ηλικιωμένους έχει χάσει όλα τα δόντια του.