ΑρχικήinetMeta Cambridge Analytica: Διακανονισμός ύψους 725 εκατομμυρίων

Meta Cambridge Analytica: Διακανονισμός ύψους 725 εκατομμυρίων

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Facebook βίωσε το πιο ολέθριο σκάνδαλο της ιστορίας του. Ο λόγος για την Cambridge Analytica. Το κοινωνικό δίκτυο δέχτηκε τώρα να καταβάλει το εκπληκτικό ποσό των 725 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο διακανονισμού μίας ομαδικής αγωγής, καθιστώντας το έτσι τον μεγαλύτερο διακανονισμό που έχει καταγραφεί σε υπόθεση προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Σε αυτό το μεγάλο ποσό προστίθεται και η καταβολή 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποίησε το Facebook στο πλαίσιο της συμφωνίας του με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Δείτε επίσης: Αγγλία: Μήνυση στο Facebook για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Cambridge Analytica

Εν κατακλείδι, ένας πληροφοριοδότης αποκάλυψε το 2018 ότι η βρετανική εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica, η οποία έχει πλέον καταργηθεί, απέκτησε παράνομα δεδομένα από σχεδόν 90 εκατομμύρια χρήστες χωρίς άδεια, για στοχευμένες εκστρατείες κατά τη διάρκεια των εκλογών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλάμβανε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 καθώς και το δημοψήφισμα της Βρετανίας σχετικά με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).

Ο Mark Zuckerberg κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου λόγω της διαμάχης και τον Ιούλιο του 2019 το Facebook αντιμετώπισε πρόστιμο ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την FTC. Επιπλέον, συμβιβάστηκε και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για 100 εκατομμύρια δολάρια. Το 2018, κατατέθηκε ομαδική αγωγή κατά του Facebook για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών με την κοινοποίηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε άλλες εταιρείες.

Δείτε ακόμα: Η FTC αναγνώρισε επίσημα την απάτη της Cambridge Analytica

Τον Αύγουστο, η ομαδική αγωγή κατά της μητρικής εταιρείας Meta του Facebook διευθετήθηκε, προστατεύοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg, τον COO Javier Oliva και την πρώην COO Sheryl Sandberg από την πιθανή πολύωρη ανάκριση από ενόρκους δικηγόρους. Την Πέμπτη, τα δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν τις νομισματικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Facebook

Διεκδικώντας το ποσό ρεκόρ των 725 εκατομμυρίων δολαρίων, οι ενάγοντες σε αυτή την υπόθεση πέτυχαν το υψηλότερο ποσό που έχει κερδηθεί ποτέ μέσω ομαδικών αγωγών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων. Αυτό είναι επίσης το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβάλει η Meta για τον διακανονισμό μιας ολόκληρης ομαδικής αγωγής. Για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την έγκριση του ομοσπονδιακού δικαστή που προεδρεύει της δικαστικής διαδικασίας.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο των 27.000 δολαρίων στη Cambridge Analytica

Η Meta έχει υποστηρίξει σταθερά την αθωότητά της όσον αφορά το θέμα της Cambridge Analytica. Ο διακανονισμός δεν επέφερε καμία παραδοχή σφάλματος και η εταιρεία υποστήριξε ότι η επιλογή αυτής της οδού ήταν “προς το συμφέρον της κοινότητας και των μετόχων μας”.

Αυτό δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο στη νομική διαμάχη της Meta όσον αφορά την Cambridge Analytica. Ο Karl A. Racine, ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσινγκτον, ξεκίνησε μήνυση κατά του Zuckerberg για την υποτιθέμενη προσωπική του συμμετοχή σε αποτυχίες που οδήγησαν στο περιστατικό και για τις “πολιτικές του που επέτρεψαν μακροχρόνιες προσπάθειες εξαπάτησης των χρηστών όσον αφορά τις άδικες πράξεις του Facebook“.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS