ΑρχικήsecurityGoogle Play: Κακόβουλες εφαρμογές με 2 εκατομμύρια λήψεις

Google Play: Κακόβουλες εφαρμογές με 2 εκατομμύρια λήψεις

Μια νέα σειρά από εφαρμογές phishing, κακόβουλου λογισμικού και adware έχουν διεισδύσει στο κατάστημα Google Play, εξαπατώντας πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να τις εγκαταστήσουν.

Δείτε επίσης: Οι καλύτερες εφαρμογές και παιχνίδια του Google Play για το 2022

Google Play

Το Dr. Web antivirus ανακάλυψε αρκετές εφαρμογές που, ενώ εμφανίζονται ως χρήσιμα βοηθητικά προγράμματα και βελτιστοποιητές συστήματος, στην πραγματικότητα είναι υπαίτιες κακών επιδόσεων, διαφημίσεων και προβλημάτων στην εμπειρία του χρήστη.

Μια εφαρμογή που έχει συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο λήψεις, όπως δείχνει το Dr. Web, είναι το TubeBox που παραμένει διαθέσιμο στο Google Play αυτή τη στιγμή.

Το TubeBox παρουσιάζει πολλαπλά σφάλματα όταν οι χρήστες προσπαθούν να εξαργυρώσουν τις ανταμοιβές, αποτυγχάνοντας να τηρήσει τις υποσχέσεις του για χρηματική αποζημίωση για την παρακολούθηση βίντεο και διαφημίσεων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ακόμη και οι χρήστες που ολοκληρώνουν τη διαδικασία ανάληψης δεν λαμβάνουν ποτέ τα χρήματα. Ο στόχος είναι να τους κρατήσουν στην εφαρμογή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να δημιουργήσουν έσοδα μέσω διαφημίσεων.

Μερικές άλλες εφαρμογές adware που έχουν παρατηρηθεί περιλαμβάνουν:

  • Bluetooth device auto connect (bt autoconnect group) – 1,000,000 downloads
  • Bluetooth & Wi-Fi & USB driver (simple things for everyone) – 100,000 downloads
  • Volume, Music Equalizer (bt autoconnect group) – 50,000 downloads
  • Fast Cleaner & Cooling Master (Hippo VPN LLC) – 500 downloads

Οι προαναφερθείσες εφαρμογές φορτώνουν τους ιστότοπους που καθορίζονται στις εντολές που λαμβάνουν από το Firebase Cloud Messaging, το οποίο στη συνέχεια δημιουργεί δόλιες διαφημίσεις σε τυχόν συσκευές που έχουν μολυνθεί.

Δείτε ακόμα: Το νέο Google Play System update φέρνει την ψηφιακή άδεια οδήγησης;

εφαρμογές

Για το Fast Cleaner & Cooling Master, το οποίο είχε χαμηλό όγκο λήψης, οι απομακρυσμένοι χειριστές μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν μια μολυσμένη συσκευή ώστε να ενεργεί ως διακομιστής μεσολάβησης.

Το Dr. Web ανακάλυψε μια σειρά από εφαρμογές απάτης που ισχυρίζονταν ότι είχαν σχέση με ρωσικές τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους. Κάθε εφαρμογή είχε κατά μέσο όρο 10.000 λήψεις στο Google Play.

Αυτές οι εφαρμογές διαφημίζονταν ως εγγυημένα επενδυτικά κέρδη, αλλά στην πραγματικότητα οδηγούσαν τους χρήστες σε ιστότοπους ηλεκτρονικού “ψαρέματος” όπου συλλέγονταν οι προσωπικές τους πληροφορίες.

Για να προστατευτείτε από τυχόν κακόβουλες εφαρμογές στο Google Play, φροντίστε να ελέγξετε για κακές κριτικές, να ελέγξετε την πολιτική απορρήτου και να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του προγραμματιστή για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμη.

Περιορίστε τον αριθμό των εφαρμογών στη συσκευή σας στο ελάχιστο και ελέγχετε κάθε τόσο αν το Play Protect της Google είναι ενεργό.

Το Google Play είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει μεγάλη ποικιλία περιεχομένου για τους χρήστες Android. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από εφαρμογές και παιχνίδια μέχρι μουσική, βιβλία και ταινίες. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Google Play από τη συσκευή σας Android ή στο διαδίκτυο στη διεύθυνση play.google.com

Δείτε επίσης: Google Play System update: Κι άλλες αλλαγές στη νέα ενημέρωση

Για τους προγραμματιστές, το Google Play είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσεγγίσουν εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες. Mπορούν να υποβάλουν τις εφαρμογές και τα παιχνίδια τους στο κατάστημα και να τα καταστήσουν διαθέσιμα σε χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS