ΑρχικήsecurityMeta: Καταργεί επιχειρήσεις πολιτικής επιρροής από Κίνα και Ρωσία

Meta: Καταργεί επιχειρήσεις πολιτικής επιρροής από Κίνα και Ρωσία

Η μητρική εταιρεία Meta του Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντόπισε και έκλεισε δύο ξεχωριστά δίκτυα ψεύτικων λογαριασμών που εμπλέκονταν σε μυστικές επιχειρήσεις επιρροής από την Κίνα και τη Ρωσία.

Το κινεζικό δίκτυο ήταν μικρό και δεν έλαβε πολύ προσοχή, αλλά περιλάμβανε ορισμένους λογαριασμούς που εμφανίζονταν ως Αμερικανοί και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, σύμφωνα με έκθεση της Meta που κυκλοφόρησε την Τρίτη. Η Meta παρουσίασε δημοσίως την κατάργηση, καθώς παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για ξένη παρέμβαση στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Meta. Ο Ben Nimmo, επικεφαλής πληροφοριών της Meta για τις παγκόσμιες απειλές, είπε στο CNN ότι ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία έβλεπε κινεζικούς λογαριασμούς να στοχεύουν Αμερικανούς με αυτόν τον τρόπο. «Έτρεχαν ψεύτικους λογαριασμούς που παρίσταναν τους Αμερικανούς και προσπαθούσαν να μιλήσουν σαν Αμερικανοί και μιλούσαν για πραγματικά διχαστικά ζητήματα όπως η άμβλωση και ο έλεγχος των όπλων», είπε.

Η εταιρεία μοιράστηκε λεπτομέρειες των κινεζικών λογαριασμών με το FBI, δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

Η ρωσική εκστρατεία, από την άλλη πλευρά, ήταν τεράστια. Προώθησε απόψεις υπέρ του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριέλαβε χιλιάδες λογαριασμούς και σελίδες σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και ξόδεψε περισσότερα από 100.000 δολάρια σε διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram.

Η Meta δεν απέδωσε καμία καμπάνια σε συγκεκριμένες οντότητες εντός της Κίνας ή της Ρωσίας, ούτε στις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά είπε ότι μόνο οι λογαριασμοί αποτελούσαν μέρος καμπανιών που προέρχονταν από αυτές τις χώρες.

Ρωσία και Ουκρανία

Η Meta είπε ότι το δίκτυο των ρωσικών λογαριασμών που είχε καταργήσει ήταν η «μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη ρωσική επιχείρηση που έχουμε διακόψει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία καθώς πρόκειτο για ένα εκτεταμένο δίκτυο με πάνω από 60 ιστότοπους που υποδύονταν ειδησεογραφικούς οργανισμούς, καθώς και λογαριασμούς στο Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Twitter» και άλλους ιστότοπους, σύμφωνα με την αναφορά.

Περισσότεροι από 2.000 λογαριασμοί και σελίδες στο Facebook ήταν μέρος της προσπάθειας να προωθηθούν απόψεις υπέρ του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε η Meta. Περισσότερα από 100.000 δολάρια δαπανήθηκαν σε διαφημίσεις σε Facebook και Instagram ως μέρος της καμπάνιας.

Η επιχείρηση περιελάμβανε ιστότοπους που σχεδιάστηκαν για να μιμούνται πραγματικά δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου του The Guardian. Σύμφωνα με μια λίστα με διευθύνσεις ιστοτόπων που περιλαμβάνονται στην αναφορά της Meta, η ρωσική καμπάνια περιελέμβανε και fake sites σχεδιασμένα να μοιάζουν με την Daily Mail και τα Bild και Der Spiegel.

meta

Κινεζικοί λογαριασμοί

Η κινεζική προσπάθεια περιελάμβανε μόνο 80 λογαριασμούς στο Facebook. Η Meta είπε ότι οι λογαριασμοί στόχευαν κυρίως κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά δημοσιεύτηκαν κατά τις ώρες εργασίας στο Πεκίνο.

Ορισμένοι από τους λογαριασμούς παρουσιάζονταν ως συντηρητικοί Αμερικανοί, ενώ άλλοι ως φιλελεύθεροι που ζουν στη Φλόριντα, το Τέξας και την Καλιφόρνια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι λογαριασμοί δημοσίευσαν σχόλια σε ορισμένες αμερικανικές ειδήσεις που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να πυροδοτήσουν τη συζήτηση στο διαδίκτυο.

Παρά την ελάχιστη διασπορά στο διαδίκτυο, η Meta σημείωσε τη σημασία του δικτύου στην έκθεσή της. «Αυτό ήταν το πρώτο κινεζικό δίκτυο που διακόψαμε και επικεντρώθηκε στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών», είπε η εταιρεία.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS