Ενώ μια κατσαρίδα cyborg είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να φανταστείτε, αυτή η τεχνολογία αναπτύσσεται με καλές προθέσεις. Ερευνητές στο ινστιτούτο RIKEN στην Ιαπωνία σχεδίασαν μια τηλεκατευθυνόμενη, επαναφορτιζόμενη Kατσαρίδα cyborg, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολές έρευνας και διάσωσης σε επικίνδυνες περιοχές και για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.
Δείτε επίσης: Επιστήμονες μετατρέπουν νεκρές αράχνες σε ρομποτικά εξαρτήματα
Πρόκειται για ζωντανές κατσαρίδες που είναι φορτωμένες με τεχνολογία που επιτρέπει στους επιστήμονες να ελέγχουν τις κινήσεις τους.
Προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατσαρίδες cyborg, οι ερευνητές έπρεπε να αναπτύξουν τεχνολογία που προσαρμόστηκε στο σώμα της κατσαρίδας, δεν εμπόδιζε την κίνησή της και κρατούσε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η λύση τους ήταν ένα σακίδιο με μπαταρία που επαναφορτίζεται χρησιμοποιώντας ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες, που κολλούν στο σώμα της Kατσαρίδας για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η ομάδα χρησιμοποίησε εξαιρετικά λεπτά ηλιακά κύτταρα για να μην εμποδίσει την κίνηση των κατσαρίδων.
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Δείτε ακόμα: Επιστήμονες ανέπτυξαν «ζωντανό» δέρμα για τα μελλοντικά ρομπότ
Οι κινήσεις της κατσαρίδας ελέγχονται εξ αποστάσεως διεγείροντας τα καλώδια που συνδέονται με τα πόδια της Kατσαρίδας που τροφοδοτούνται από την μπαταρία. Η ομάδα πειραματίστηκε σε κατσαρίδες της Μαδαγασκάρης που έχουν μήκος 6 εκατοστά και δεν πετούν. Κατάφεραν να κάνουν τα έντομα να στρίβουν δεξιά και αριστερά για 30 λεπτά.
Δείτε επίσης: Το AI αποτελεί την βέλτιστη τεχνολογία της εποχής αναφέρει ο Zuckerberg
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του RIKEN, παρόλο που αναπτύχθηκε ειδικά για τις κατσαρίδες, ο Kenjiro Fukuda, ανώτερος ερευνητής στο RIKEN και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πιστεύει ότι η στρατηγική τους μπορεί να προσαρμοστεί σε άλλα έντομα όπως τα σκαθάρια και τα τζιτζίκια στο μέλλον.