Όταν πρόκειται για επικοινωνία μεταξύ τους ενώ βρίσκεστε κάτω από το νερό, οι αυτοδύτες συνήθως χρησιμοποιούν είτε χειροκίνητα σήματα είτε πινακίδες γραφής… και τα δύο έχουν περιορισμούς. Σύντομα, ωστόσο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ένα app στο υπάρχον smartphone τους για να στείλουν υποβρύχια μηνύματα.
Δείτε επίσης: Η σειρά Logitech G502 X ήρθε με 3 ανανεωμένα gaming ποντίκια
Ένα από τα προβλήματα με τα χειροκίνητα σήματα και τους πίνακες έγκειται στο γεγονός ότι δεν φαίνονται πάντα καθαρά από απόσταση –ή σε θολό νερό– και ο δύτης που στέλνει το αρχικό μήνυμα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο παραλήπτης κοιτάζει προς την κατεύθυνσή του.
Δυστυχώς οι ραδιοεπικοινωνίες δεν αποτελούν επιλογή, καθώς τα ραδιοκύματα δεν ταξιδεύουν καλά μέσα στο νερό. Υπάρχουν συστήματα ακουστικών φωνητικών επικοινωνιών, αλλά απαιτούν και οι δύο δύτες να χρησιμοποιούν ακριβούς πομποδέκτες.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Αναζητώντας μια απλούστερη και πιο προσιτή εναλλακτική λύση, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέπτυξε ένα app που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα smartphone που θα βρίσκεται σε ένα υποβρύχιο περίβλημα. Με την ονομασία AquaApp, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ 240 προ-προγραμματισμένων μηνυμάτων που αντιστοιχούν σε σήματα χειρός που χρησιμοποιούνται από δύτες.
Για να είναι τα πράγματα απλά, τα μηνύματα που μεταφέρουν τα 20 πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σήματα εμφανίζονται ευκρινώς για γρήγορη πρόσβαση. Επιπλέον, τα μηνύματα μπορούν να ταξινομηθούν σε οκτώ θεματικές κατηγορίες, όπως αυτές που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες ή την κατάσταση του εξοπλισμού.
Δείτε επίσης: Η AMD λανσάρει τους επεξεργαστές Zen 4 Ryzen 7000
Μόλις επιλεγεί ένα μήνυμα, τα ηχεία του τηλεφώνου το στέλνουν μέσω του νερού ως μια σειρά ακουστικών παλμών. Αυτοί οι παλμοί εντοπίζονται από το μικρόφωνο του τηλεφώνου του παραλήπτη, όπου η εφαρμογή τους μετατρέπει ξανά σε οπτικό μήνυμα στην οθόνη. Η εφαρμογή ειδοποιεί και τον παραλήπτη για το γεγονός ότι έχει ληφθεί ένα μήνυμα.
Και χάρη σε ένα ειδικό πρωτόκολλο δικτύωσης, έως και 60 δύτες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ταυτόχρονα, σε μια τοποθεσία. Με βάση δοκιμές πεδίου που πραγματοποιήθηκαν σε μια ποικιλία εξωτερικών ρυθμίσεων, η εφαρμογή υποστηρίζεται ότι λειτουργεί καλά σε απόσταση 30 μέτρων και μπορεί να μεταδώσει/λάβει ένα SOS beacon έως και 100 μέτρα.
Υπάρχουν περίπλοκοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών αντανακλάσεων από τον πυθμένα της θάλασσας, την επιφάνεια ή τα υποβρύχια αντικείμενα, θορύβους περιβάλλοντος από πηγές όπως μηχανές σκαφών, παραλλαγές στα ηχεία και τα μικρόφωνα διαφορετικών τηλεφώνων και τον φυσικό προσανατολισμό των δυτών σε σχέση μεταξύ τους.
Για το λόγο αυτό, κάθε «συνομιλία» ξεκινά με το πρώτο τηλέφωνο να στέλνει ένα σύντομο ακουστικό σήμα γνωστό ως προοίμιο. Η εφαρμογή στο δεύτερο τηλέφωνο αναλύει αυτό το σήμα και το χρησιμοποιεί για να προσδιορίσει τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο πρέπει να σταλεί το πραγματικό μήνυμα – όπως ο βέλτιστος ρυθμός μετάδοσης bit και η ακουστική συχνότητα – δεδομένων των παρόντων συνθηκών. Αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται πίσω στο πρώτο τηλέφωνο, το οποίο στη συνέχεια στέλνει το μήνυμα ανάλογα.
Δείτε επίσης: Corsair Xeneon Flex: Η νέα gaming οθόνη που λυγίζει όπως θέλετε
Μια εργασία σχετικά με τη μελέτη παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο επικοινωνίας δεδομένων SIGCOMM 2022. Ο ανοιχτός κώδικας AquaApp είναι διαθέσιμος μέσω του ιστότοπου του project.
Η εφαρμογή παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο.