ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ NASA καθυστερεί την εκτόξευση του τηλεσκοπίου James Webb λόγω κακών καιρικών...

Η NASA καθυστερεί την εκτόξευση του τηλεσκοπίου James Webb λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι επιτέλους έτοιμο για εκτόξευση μετά από 14 χρόνια ανάπτυξης. Η NASA ενέκρινε την επισκόπηση ετοιμότητας εκτόξευσης και της έδωσε το πράσινο φως για εκτόξευση, η οποία υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 24 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς, οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν τον οργανισμό στο να καθυστερήσει ξανά την εκτόξευση του. Το James Webb θα απογειωθεί από το διαστημικό λιμάνι της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα με έναν πύραυλο Arianespace Ariane 5 με νέα ημερομηνία στόχο την 25η Δεκεμβρίου και ένα παράθυρο εκτόξευσης μεταξύ 7:20 π.μ. και 7:52 π.μ. ώρα ανατολικής ώρας.

Δείτε επίσης: NASA: Μπορείτε να ακούσετε τον ήχο του Γανυμήδη – παγωμένο φεγγάρι του Δία

James Webb NASA

Αυτό είναι το πιο κοντινό που έχει φτάσει ποτέ το τηλεσκόπιο για να ξεκινήσει το ταξίδι του ενός μήνα προς τον προορισμό του. Έχει καθυστερήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τον έναν ή τον άλλο λόγο – η NASA στόχευσε μια ημερομηνία εκτόξευσης τον Οκτώβριο αφού η ανάπτυξή του καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι το τηλεσκόπιο δεν θα ήταν έτοιμο μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Δείτε επίσης: NASA: Το Parker Solar Probe “άγγιξε” τον Ήλιο για πρώτη φορά

Η NASA (και οι εταίροι της, οι ευρωπαϊκοί και καναδικοί διαστημικοί οργανισμοί) στόχευσαν στη συνέχεια μια ημερομηνία εκτόξευσης στις 18 Δεκεμβρίου, προτού την αλλάξουν για τις 22 Δεκεμβρίου. Η ομάδα του James Webb χρειάστηκε τον επιπλέον χρόνο για να επιθεωρήσει το τηλεσκόπιο και να βεβαιωθεί ότι τίποτα δεν είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού που συνέβη κατά τη δοκιμή. Η εκτόξευσή του καθυστέρησε για τις 24 Δεκεμβρίου μετά από αυτό, λόγω ενός προβλήματος επικοινωνίας μεταξύ του τηλεσκοπίου και του οχήματος εκτόξευσης Ariane 5. Αυτή τη φορά, η NASA είχε ήδη πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώνοντας ότι το τηλεσκόπιο είναι έτοιμο για εκτόξευση πριν ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία-στόχο.

James Webb NASA

Δείτε επίσης: Η NASA αγόρασε πρόσθετες πτήσεις μεταφοράς πληρώματος από την SpaceX

Αφού το τηλεσκόπιο James Webb φτάσει στην τροχιά του κοντά στο δεύτερο σημείο Lagrange του συστήματος Γης-Ήλιου, ερευνητές σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να κοιτάξουν μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες του σύμπαντος, να εξετάσουν τις μαύρες τρύπες και να αξιολογήσουν την κατοικιμότητα των εξωπλανητών. Η NASA θα επιβεβαιώσει τη νέα ημερομηνία εκτόξευσης σήμερα το απόγευμα.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS