ΑρχικήinetFacebook: Ελέγχει το default end-to-end encryption στο Messenger

Facebook: Ελέγχει το default end-to-end encryption στο Messenger

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δοκιμάζει το end-to-end encryption ως default επιλογή για κάποιους χρήστες του Messenger σε Android και iOS.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει αντιδράσεις για την παράδοση μηνυμάτων σε ένα αστυνομικό τμήμα της Νεμπράσκα που βοήθησε το τμήμα να καταθέσει κατηγορίες εναντίον μιας έφηβης και της μητέρας της για φερόμενη διεξαγωγή παράνομης έκτρωσης.

Δείτε επίσης: Διαφημίσεις Facebook ωθούν adware Android με 7 εκατομμύρια εγκαταστάσεις στο Google Play

Οι χρήστες του Facebook messenger προς το παρόν πρέπει να επιλέξουν να κάνουν τα μηνύματά τους end-to-end encrypted (E2E), έναν μηχανισμό που θεωρητικά επιτρέπει μόνο στον αποστολέα και τον παραλήπτη ενός μηνύματος να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

Ωστόσο, εάν όλα τα μηνύματα του Facebook είχαν κρυπτογραφηθεί από προεπιλογή τον Ιούνιο, όταν η αστυνομία της Νεμπράσκα εξέδωσε ένταλμα έρευνας για τα δεδομένα χρήστη του Facebook της μητέρας που ερευνήθηκε στην υπόθεση, το Facebook δεν θα είχε αρχικά μηνύματα για να παραδώσει στην αστυνομία.

Facebook: Ελέγχει το default end-to-end encryption στο Messenger
Facebook: Ελέγχει το default end-to-end encryption στο Messenger

Ο εκπρόσωπος του Facebook, Alex Dziedzan, δήλωσε την Πέμπτη ότι το encryption E2E είναι μια πολύπλοκη δυνατότητα για να εφαρμοστεί και ότι η δοκιμή περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες χρήστες προς το παρόν, ώστε η εταιρεία να μπορεί να διασφαλίσει ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά.

Ο Dziedzan είπε επίσης ότι η κίνηση “δεν ήταν απάντηση σε οποιαδήποτε αιτήματα επιβολής του νόμου”.

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, δήλωσε ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει τη δοκιμή εδώ και μήνες. Η εταιρεία είχε προαναγγείλει σχέδια να καταστήσει τo encryption E2E ως προεπιλογή το 2022, αλλά μετέβαλε την ημερομηνία στο 2023.

Μια ένορκη κατάθεση για την υποστήριξη του εντάλματος έρευνας στην υπόθεση της Νεμπράσκα δείχνει ότι ένας ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Νόρφολκ ζήτησε από το Facebook τον Ιούνιο τα «στοιχεία επικοινωνίας προφίλ, αναρτήσεις στον τοίχο και λίστα φίλων, με τα Facebook IDs» της μητέρας. Οι αρχές ζήτησαν επίσης όλες τις φωτογραφίες και τα προσωπικά της μηνύματα από τον Απρίλιο μέχρι την ημέρα έκδοσης του εντάλματος.

Δείτε επίσης: Το Facebook δεν είναι τόσο δημοφιλές πια μεταξύ των εφήβων

Η έκταση των δεδομένων χρήστη που κατέληξε να παραδώσει το Facebook δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά προσωπικά μηνύματα μεταξύ των γυναικών που συζητούσαν πώς να προμηθευτούν χάπια για την άμβλωση δόθηκαν στην αστυνομία από το Facebook, σύμφωνα με το Lincoln Journal Star.

Facebook: Ελέγχει το default end-to-end encryption στο Messenger
Facebook: Ελέγχει το default end-to-end encryption στο Messenger

Οι ειδικοί είπαν προηγουμένως στο The Guardian ότι ο κύριος τρόπος για τις εταιρείες τεχνολογίας να αποφύγουν να βοηθήσουν σε διώξεις που σχετίζονται με τις αμβλώσεις είναι να μην αποθηκεύουν ή να συλλέγουν καθόλου τα δεδομένα.

«Ο μόνος τρόπος για εταιρείες όπως το Facebook να προστατεύουν ουσιαστικά τους ανθρώπους είναι να διασφαλίσουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών ή επικοινωνίες όταν χτυπήσει την πόρτα τους μια υπηρεσία επιβολής του νόμου», είπε ο Evan Greer, διευθυντής της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων Fight for the Future, είπε. «Η επέκταση του encryption end-to-end από προεπιλογή είναι μέρος αυτού, αλλά εταιρείες όπως το Facebook πρέπει επίσης να σταματήσουν να συλλέγουν και να διατηρούν τόσες πολλές προσωπικές πληροφορίες για εμάς εξαρχής».

Η υπόθεση της Νεμπράσκα δείχνει ότι ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας επικεντρώνονται στον περιορισμό ή τη διαγραφή δεδομένων χρηστών που αφορούν συγκεκριμένα τις αμβλώσεις ως απόκριση σε ανησυχίες περί απορρήτου, πράγμα που μπορεί να μην είναι αποτελεσματική στρατηγική.

Το Facebook αυτή την εβδομάδα είπε ότι το ένταλμα που έλαβε δεν ανέφερε ότι η έρευνα είχε σχέση με την άμβλωση.

Όπως έγραψε στο Twitter η Kate Rose, η οποία εργάζεται για το απόρρητο και την πρόσβαση σε αμβλώσεις στο Digital Defence Fund, είπε ότι «τα αιτήματα για νομικά δεδομένα δεν πρόκειται να υποβληθούν με κάποια επισήμανση ότι αφορά άμβλωση».

Πηγή: theguardian.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS