ΑρχικήsecurityTikTok: Κινέζοι υπάλληλοι είχαν πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών

TikTok: Κινέζοι υπάλληλοι είχαν πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, φαίνεται πως είχε πρόσβαση στα δεδομένα Αμερικανών χρηστών, ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δεν είχαν τέτοια πρόσβαση.

TikTok πρόσβαση δεδομένα Αμερικανών

Για χρόνια, το TikTok απαντά στις ανησυχίες περί απορρήτου δεδομένων, λέγοντας ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται για χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες αποθηκεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Κίνα, όπου βρίσκεται η ByteDance. Ωστόσο, σύμφωνα με ηχητικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του BuzzFeed News, φαίνεται πως οι υπάλληλοι της ByteDance με έδρα την Κίνα είχαν επανειλημμένα πρόσβαση σε μη δημόσια δεδομένα σχετικά με χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: TikTok: Δεν είμαστε σαν το Facebook, είμαστε μια πλατφόρμα ψυχαγωγίας

Η έκθεση από το BuzzFeed News επικαλείται ηχητικά στοιχεία που καλύπτουν περισσότερες από 80 εσωτερικές συναντήσεις στο TikTok. Σε αυτές τις συναντήσεις υπάρχουν 14 δηλώσεις από εννέα διαφορετικούς υπαλλήλους που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι του TikTok στις ΗΠΑ δεν είχαν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, αλλά οι Κινέζοι υπάλληλοι είχαν και αυτό φαίνεται να γινόταν τουλάχιστον μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. Οι υπάλληλοι του TikTok στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν πώς – και δεν είχαν άδεια – να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Αμερικανών χρηστών και βασίστηκαν στο προσωπικό στην Κίνα για να το κάνουν.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας έκανε μια δήλωση στο BuzzFeed News σχετικά με την έκθεση που δημοσιεύτηκε:

Γνωρίζουμε ότι είμαστε από τις πλατφόρμες που δέχονται τον περισσότερο έλεγχο από άποψη ασφάλειας και στοχεύουμε να άρουμε κάθε αμφιβολία σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων Αμερικανών χρηστών“, είπε ο εκπρόσωπος στο BuzzFeed. “Γι’ αυτό προσλαμβάνουμε ειδικούς στους τομείς τους, εργαζόμαστε συνεχώς για την επικύρωση των προτύπων ασφαλείας μας και φέρνουμε αξιόπιστους, ανεξάρτητους τρίτους ειδικούς για να δοκιμάσουν την άμυνά μας”.

Δείτε επίσης: Το TikTok θα σας βοηθήσει να σταματήσετε το άπειρο scrolling

TikTok Κινέζοι
TikTok: Κινέζοι υπάλληλοι είχαν πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών

Σε δήλωση που δόθηκε στο Insider, ένας εκπρόσωπος είπε:

Όπως έχουμε δηλώσει δημοσίως, έχουμε συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες ασφάλειας για να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την ασφάλεια δεδομένων. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική του κλάδου δεδομένης της πολυπλοκότητας των προκλήσεων ασφάλειας δεδομένων. Τον Μάιο, δημιουργήσαμε ένα νέο τμήμα, το U.S. Data Security (USDS), με ηγεσία που εδρεύει στις ΗΠΑ, για να παρέχει μεγαλύτερο επίπεδο εστίασης και διαχείρισης στην ασφάλεια δεδομένων στις ΗΠΑ. Η δημιουργία αυτού του οργανισμού αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας και δέσμευσής μας να ενισχύσουμε τις πολιτικές μας για την προστασία δεδομένων και τα πρωτόκολλα, να προστατεύσουμε περαιτέρω τους χρήστες μας και χτίσουμε εμπιστοσύνη στα συστήματα και τους ελέγχους μας“.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BuzzFeed News και τα ηχητικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ένας διευθυντής στο TikTok αναφέρθηκε σε έναν μηχανικό της ByteDance τον οποίο ονόμασε “Master Admin” και ο οποίος “έχει πρόσβαση σε όλα”.

Την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που το BuzzFeed News δημοσίευσε την έκθεσή του, το TikTok ανακοίνωσε ότι “το 100% της επισκεψιμότητας των Αμερικανών χρηστών κατευθύνεται στο Oracle Cloud Infrastructure“, αντί να αποθηκεύεται στα δικά του κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Πέρυσι, προσλήφθηκαν σύμβουλοι στο TikTok για να βοηθήσουν στη μεταφορά δεδομένων και να ελέγξουν τη ροή δεδομένων από το TikTok στα εσωτερικά εργαλεία της ByteDance.

Αισθάνομαι ότι με αυτά τα εργαλεία, υπάρχει κάποιο backdoor για πρόσβαση σε δεδομένα χρήστη“, είπε ένας σύμβουλος, σύμφωνα με το BuzzFeed News.

Η έκθεση του BuzzFeed News είναι βέβαιο ότι θα εγείρει νέες ανησυχίες για το απόρρητο και την εθνική ασφάλεια που έχουν απασχολήσει τόσο τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump όσο και τον Πρόεδρο Biden.

Δείτε επίσης: TikTok: Πώς να χρησιμοποιήσετε τη δημοφιλή εφαρμογή σε Chromebook;

Το TikTok είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες. Η ραγδαία του άνοδος ξεκίνησε λίγο μετά την είσοδο του COVID-19 στη ζωή μας. Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις και ειδικά οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες τους σχετικά με το απόρρητο των χρηστών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump, μάλιστα, προσπάθησε να απαγορεύσει την εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ.

Πηγή: www.businessinsider.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS