ΑρχικήsecurityΟ δήμος του Παλέρμο στη Νότια Ιταλία υπέστη κυβερνοεπίθεση

Ο δήμος του Παλέρμο στη Νότια Ιταλία υπέστη κυβερνοεπίθεση

Την Παρασκευή ο δήμος του Παλέρμο στη Νότια Ιταλία υπέστη κυβερνοεπίθεση, η οποία φαίνεται να είχε τεράστιο αντίκτυπο σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και υπηρεσιών τόσο στους πολίτες όσο και στους επισκέπτες.

Παλέρμο κυβερνοεπίθεση

Δείτε επίσης: Οι συμμορίες ransomware διεκδικούν τα ίδια θύματα

Το Παλέρμο φιλοξενεί περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, την πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ιταλίας. Την περιοχή επισκέπτονται άλλα 2,3 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Παρόλο που οι τοπικοί ειδικοί πληροφορικής προσπαθούν να επαναφέρουν τα συστήματα τις τελευταίες τρεις ημέρες, όλες οι υπηρεσίες, οι δημόσιοι ιστότοποι και οι διαδικτυακές πύλες παραμένουν εκτός σύνδεσης.

Σύμφωνα με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα επηρεαζόμενα συστήματα περιλαμβάνουν τη δημόσια διαχείριση βιντεοεπιτήρησης, το κέντρο επιχειρήσεων της δημοτικής αστυνομίας και όλες τις υπηρεσίες του δήμου.

Είναι αδύνατο να επικοινωνήσουν ή να ζητήσουν οποιαδήποτε υπηρεσία που βασίζεται σε ψηφιακά συστήματα και όλοι οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες μηχανές φαξ για να επικοινωνήσουν με τα δημόσια γραφεία.

Επιπλέον, οι τουρίστες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές κρατήσεις εισιτηρίων για μουσεία και θέατρα ή να επιβεβαιώσουν τις κρατήσεις τους σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, είναι αδύνατη η απόκτηση καρτών ζώνης περιορισμένης κυκλοφορίας, οπότε δεν επέρχεται ρύθμιση, ούτε επιβάλλονται πρόστιμα για σχετικές παραβάσεις. Δυστυχώς, το ιστορικό κέντρο της πόλης απαιτεί αυτά τα passes για είσοδο, επομένως οι τουρίστες και οι ντόπιοι πλήττονται σοβαρά.

Δείτε επίσης: H Microsoft συνεχίζει να υποβαθμίζει την σοβαρότητα της Follina 0-day

Η Ουκρανία προειδοποιεί για συνεχείς επιθέσεις από την ομάδα InvisiMole

Ransomware ή DDoS;

Η Ιταλία έλαβε πρόσφατα απειλές από την ρωσική ομάδα Killnet που επιτίθεται σε χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία με επιθέσεις DDoS (distributed denial of service).

Ενώ ορισμένοι έσπευσαν να κατηγορήσουν την Killnet, η κυβερνοεπίθεση στο Παλέρμο φέρει τα σημάδια μιας επίθεσης ransomware και όχι μιας DDoS.

Ο σύμβουλος καινοτομίας στον δήμο του Παλέρμο, Paolo Petralia Camassa, δήλωσε ότι όλα τα συστήματα έκλεισαν και απομονώθηκαν από το δίκτυο, ενώ προειδοποίησε ότι η διακοπή μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι μια τυπική απάντηση σε μια επίθεση ransomware, με τα δίκτυα να τίθενται εκτός σύνδεσης για να αποτραπεί η εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού σε περισσότερους υπολογιστές και η κρυπτογράφηση αρχείων.

Δείτε επίσης: SMSFactory Android malware: Πώς “φουσκώνει” το λογαριασμό σας;

Εάν αυτή η κυβερνοεπίθεση αποδειχθεί ότι είναι ransomware, η συμμορία που είναι υπεύθυνη για αυτήν μπορεί να έχει κλέψει δεδομένα για να πραγματοποιήσει διπλό εκβιασμό, που συνήθως συνοδεύει αυτές τις επιθέσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, το Παλέρμο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την προοπτική μιας σοβαρής παραβίασης δεδομένων που θα επηρεάσει μεγάλο αριθμό ατόμων και ενδεχομένως να επιβαρυνθεί με πρόστιμα για παραβιάσεις του GDPR.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS