ΑρχικήsecurityAtlassian Confluence zero-day: Χρησιμοποιείται ενεργά σε επιθέσεις

Atlassian Confluence zero-day: Χρησιμοποιείται ενεργά σε επιθέσεις

Μία νέα κρίσιμη ευπάθεια zero-day στο Atlassian Confluence, εκμεταλλεύεται ενεργά από hackers, για την εγκατάσταση web shells. Η ευπάθεια είναι γνωστή ως CVE-2022-26134 και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη επιδιόρθωση.

Δείτε επίσης: Νέα ευπάθεια Windows zero-day προστίθεται στον κατάλογο της Microsoft

 Confluence zero-day

Η Atlassian έχει κυκλοφορήσει μία ενημέρωση ασφαλείας, που αποκαλύπτει ότι το CVE-2022-26134 είναι μία κρίσιμη ευπάθεια απομακρυσμένης εκτέλεσης κώδικα, που δεν απαιτεί έλεγχο ταυτότητας και εντοπίζεται τόσο στο Confluence Server όσο και στο Data Center.

Η Atlassian λέει ότι επιβεβαίωσε την ευπάθεια στον Confluence Server 7.18.0 και πιστεύει ότι ο Confluence Server και το Data Center 7.4.0 και νεότερη έκδοση είναι επίσης ευάλωτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κακόβουλοι παράγοντες εκμεταλλεύονται ενεργά τον Confluence Server 7.18.0. Οι hackers, φέρεται α εγκατέστησαν το BEHINDER, ένα web shell JSP που τους επιτρέπει να εκτελούν εντολές στον παραβιασμένο διακομιστή εξ αποστάσεως.

Καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις κώδικα, η Atlassian λέει στους πελάτες να κάνουν τους διακομιστές τους μη προσβάσιμους με μία από αυτές τις δύο μεθόδους:

  • Περιορισμός παρουσιών Confluence Server και Data Center από το διαδίκτυο.
  • Απενεργοποίηση παρουσιών Confluence Server και Data Center.

Δείτε ακόμα: Microsoft Office zero-day: Χρησιμοποιείται σε επιθέσεις εκτέλεσης PowerShell

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μετριαστεί αυτή η ευπάθεια.

Atlassian

Οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν το Atlassian Cloud, δεν επηρεάζονται.

Η Atlassian εργάζεται ενεργά για τη δημιουργία ενός patch και θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.

Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής (CISA) πρόσθεσε το zero-day στον «Κατάλογο γνωστών εκμεταλλευόμενων ευπαθειών» και απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αποκλείσουν όλη την κίνηση του Διαδικτύου στους διακομιστές Confluence μέχρι σήμερα, 3 Ιουνίου.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Volexity, η ευπάθεια ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της Ημέρας Μνήμης σε έναν έλεγχο.

Μετά τη διεξαγωγή της έρευνας, η Volexity μπορούσε να αναπαράγει το exploit έναντι της τελευταίας έκδοσης του διακομιστή Confluence και το αποκάλυψε στην Atlassian στις 31 Μαΐου.

Δείτε επίσης: Mozilla: Επιδιορθώνει zero-days που αξιοποιήθηκαν στο Pwn2Own

Καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις κώδικα, η Volexity συνιστά επίσης στους διαχειριστές του Confluence να αποσυνδέουν τους διακομιστές τους από το Διαδίκτυο έως ότου η Atlassian κυκλοφορήσει μια ενημέρωση κώδικα.

Η Volexity κυκλοφόρησε επίσης μια λίστα με διευθύνσεις IP πίσω από τις επιθέσεις και κανόνες Yara για τον εντοπισμό της δραστηριότητας του web shell στους διακομιστές Confluence.

Πηγή: BleepingComputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS