ΑρχικήsecurityΗ Google λέει ότι Ρώσοι χάκερ διέρρευσαν email για το Brexit

Η Google λέει ότι Ρώσοι χάκερ διέρρευσαν email για το Brexit

Ορισμένα email που σχετίζονται με το Brexit που διέρρευσαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο προήλθαν από τα χέρια Ρώσων χάκερ, είπαν οι ειδικοί της Google.

Δείτε επίσης: Gamaredon: Οι ρώσοι χάκερ χρησιμοποιούν 8 νέα malware payloads

Ρώσοι χάκερ email Brexit
Η Google λέει ότι Ρώσοι χάκερ διέρρευσαν email για το Brexit

Η ομάδα εντόπισε έναν νέο ιστότοπο, με τίτλο “Very English Coop d’Etat”, ο οποίος φέρεται να διέρρευσε πολλαπλά emails από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που εμπλέκονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση – το γνωστό σε όλους μας Brexit – συμπεριλαμβανομένων των εξής: τον πρώην επικεφαλή του MI6 Sir Richard Dearlove, την Gisela Stuart, επικεφαλή μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου για το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου, του ιστορικού Robert Tombs και πολλών άλλων.

Δείτε επίσης: Οι Ρώσοι χάκερς Nobelium που χάκαραν την SolarWinds, ξαναχτυπούν!

Ο ιστότοπος έχει ισχυριστεί ότι είναι μέλος μιας ένθερμης ομάδας υπέρ του Brexit. Ωστόσο, δύο θύματα της διαρροής την Τετάρτη επιβεβαίωσαν ότι είχαν γίνει στόχος χάκερ και κατηγόρησαν το Κρεμλίνο.

Ο ιστότοπος δεν αναφέρει λεπτομερώς εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ή ακόμα και ποιος ήταν πίσω από την καμπάνια.

Πόλεμος με την Ουκρανία

Αναλύοντας τον ιστότοπο, ο διευθυντής της Ομάδας Ανάλυσης Απειλών (TAG) της Google, Shane Huntley, είπε στο Reuters ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν μια ομάδα hacking με έδρα τη Ρωσία, γνωστή ως “Cold River”.

Το Reuters, που δημοσιεύσε την είδηση, είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των email, αλλά κάποιοι από τους εμπλεκόμενους υπαινίχθηκαν ότι μπορεί να είναι αλήθεια. Ο Dearlove, για παράδειγμα, είπε στο Reuters ότι «γνώριζε μια ρωσική επιχείρηση εναντίον ενός λογαριασμού Proton που περιείχε emails» προς και από αυτόν, αλλά πρόσθεσε ότι τα περιεχόμενα που διέρρευσαν θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν με κάθε επιφύλαξη λόγω «της παρούσας κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».

Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό της Ουκρανίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, παρέχοντας στη χώρα όπλα και άλλα μέσα υποστήριξης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Boris Johnson αποκλείστηκε από τη Ρωσία στα μέσα Απριλίου λόγω της υποστήριξής του στην Ουκρανία.

Ο Tombs είπε επίσης ότι γνώριζε «ρωσική παραπληροφόρηση που βασίζεται σε παράνομο hacking» και δεν έδωσε περαιτέρω feedback. Άλλοι έμειναν σιωπηλοί.

Ρώσοι χάκερ email Brexit

Δείτε επίσης: Κεντρική Τράπεζα της Δανίας: Ρώσοι χάκερς είχαν πρόσβαση στο δίκτυό της για μήνες

Το μόνο πράγμα που έχει αποδειχθεί πιο δύσκολο από την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των email, είναι να αποδείξει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση σε αυτά τα endpoints. Ο Thomas Rid, ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είπε στο Reuters ότι ο τρόπος λειτουργίας αυτής της επίθεσης είναι παρόμοιος με ορισμένες από τις προηγούμενες που πραγματοποιήθηκαν από Ρώσους χάκερ.

Πηγή πληροφοριών: techradar.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS