ΑρχικήinetΑλεξάντερ Βίνικ: Εξελίξεις από την Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ΣτΕ

Αλεξάντερ Βίνικ: Εξελίξεις από την Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ΣτΕ

Σήμερα, 17 Μαίου 2022, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ κατάθεσε αίτημα ζητώντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ανακαλέσει την απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ προς τις ΗΠΑ ο οποίος συνεχίζει να είναι κρατούμενος στην Γαλλία. Η θυελλώδης υπόθεση του Mr Bitcoin -όπως τον αποκαλούν- φαίνεται να μην έχει σταματημό, με την Κωνσταντοπούλου να μάχεται για τη ελευθερία του άτυχου Ρώσου, ο οποίος κρατείται υπό απάνθρωπες συνθήκες στην Γαλλία ενώ έχει αθωωθεί για 19/20 αδικήματα που τον βάραιναν ενώ η μια κατηγορία που τον βαραίνει πλέον, είναι πλημμέλημα.

Αλεξάντερ Βίνικ

Δείτε επίσης: Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νέες αμερικανικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Βίνικ

Στην σημερινή δίκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης για αντισυνταγματικές διαδικασίες και συζητήσεις “κάτω από το τραπέζι” με σκοπό την άμεση έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ. Στην σημερινή δίκη στο ΣτΕ θα λέγαμε ότι πραγματικά κατατρόπωσε τους δικαστές με τα επιχειρήματα της.

“Η Ελληνική Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ουσιαστικά”, είπε μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά το χρονικό της υπόθεσης και τι συνέβη σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 από τις ελληνικές αρχές ενώ βρισκόταν με την οικογένεια του για διακοπές στην Χαλκιδική. Γιατί συνελήφθη; Η συνήγορος του Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας συνενοήθηκαν για την έκδοση του Αλεξάντερ καταπατώντας ουσιαστικά τα δικαιώματά του πελάτη της.

Ποια ήταν αυτή η απόφαση; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, διέταξε την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία, εν συνέχεια στις ΗΠΑ και τέλος στην Ρωσία. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και την Ρωσική Ομοσπονδία προκύπτει ότι σε περίπτωση συρροής αιτήσεων εκδόσεως υποβαλλομένων από τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ) και συρροής των αιτήσεων αυτών με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για πρόσωπο διωκόμενο στα εκζητούντα κράτη για διαφορετικά εγκλήματα, μετά την έκδοση αμετακλήτων υπέρ της εκδόσεως του εν λόγω προσώπου γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εφόσον αποφασίσει τελικώς την έκδοση του εκζητουμένου, καθορίζει κατ’ ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, τη σειρά προτεραιότητος μεταξύ των κρατών στα οποία θα εκδοθεί αυτός.

Γιατί αναφέρουμε το παραπάνω; Την έκδοση του Βίνικ είχαν ζητήσει τρεις χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία. Οπότε το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αυτός που θα καθόριζε την σειρά των χωρών που ζητούσαν ταυτόχρονα την έκδοση του Βίνικ! Τελικά ο Βίνικ τον Ιανουάριο του 2020 εκδόθηκε στην Γαλλία – εν συνεχεία στην Αμερική και τέλος στη Ρωσία.

Είναι ο πρώτος στην Ελλάδα (και πιθανόν στον κόσμο) που το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) συναίνεσε στην έκδοσή του και στις τρεις χώρες!

Από τις 18 μέχρι τις 28 Μαΐου 2021 έγινε στο Εφετείο Παρισίων, η δίκη του Αλεξάντερ Βίνικ. Ο Αλεξάντερ Βίνικ σήμερα έχει αθωωθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών (19 από τις 20) και έχει καταδικασθεί μόνον για μία, σε βαθμό πλημμελήματος. Για αυτή τη μία κατηγορία και τη μικρή ποινή έκανε Έφεση, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την πλήρη αθωότητά του. Έφεση έκανε και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παρισίων, ζητώντας να ξαναδικασθεί ο Αλεξάντερ για όλες τις κατηγορίες.

Δείτε επίσης: Mr Bitcoin Alexander Vinnik: Συνέντευξη Ζωή Κωνσταντοπούλου [Updated]

Ο Γενικός Εισαγγελέας Παρισίων κατά την διάρκεια της αγόρευσης του δήλωσε τα εξής: «είναι ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καμμία σχέση με όλες αυτές τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον του»!

Αλεξάντερ Βίνικ

Τι συνέβη στην δική που τελέστηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως σας αναφέραμε και παραπάνω κατάθεσε αίτημα στο ΣτΕ να ακυρωθεί η απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ προς τις ΗΠΑ. Στην αγόρευση της αναφέρθηκε ξανά στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “παρενέβη στη διαδικασία για τον «Mr Bitcoin» επιμένοντας να δικάσει την υπόθεση άρον-άρον με σκοπό να προαχθεί”. Η κυρία Σακελλαροπούλου εκείνη την χρονική στιγμή ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και η συνήγορος ανέφερε ότι διέγραψε την υπόθεση από το πινάκιο της ορισθείσας δικασίμου της 24/3/2020 και την προσδιόρισε εσπευσμένα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις 10 Ιανουαρίου 2020, συντέμνοντας τις προθεσμίες και αλλάζοντας τον εισηγητή της υποθέσεως, που είχε ήδη ορισθεί».

Σε συνέχεια η συνήγορος αναφέρθηκε στα παρακάτω:

  • Στο επιχείρημα του δικαστηρίου ότι η εξουσιοδότηση του κυρίου Βίνικ προς την κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν ιδιωτικό έγγραφο και όχι πληρεξούσιο απάντησε ότι την εξουσιοδότηση είχαν υπογράψει δύο αστυνομικοί και πως είναι δυνατόν να θεωρείται ιδιωτικό έγγραφο κάτι τέτοιο. Επίσης για το γεγονός του ότι το δικαστήριο ζητάει πληρεξούσιο απάντησε ότι ήταν κρατούμενος οπότε δεν είχε την δυνατότητα να κάνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Τέλος, συμπλήρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχεται την διαδικασία την υπογραφής και δεν ζητά πληρεξούσιο.
  • Σε συνέχεια στο επιχείρημα του ΣτΕ ότι ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο που έγινε στο Διοικητικό Εφετείο της Θεσσαλονίκης η συνήγορος απάντησε ότι το κράτος δεν πραγματοποίησε την διαδικασία της μεταγωγής από την Αθήνα οπότε δεν ήταν δυνατό να παραστεί στο δικαστήριο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά την αναφορά της Κωνσταντοπούλου σε αντισυνταγματικές διαδικασίες από ισχυρά κρατικά και κυβερνητικά πρόσωπα, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θέλησε να την αποθαρρύνει και την απομακρύνει από αυτά τα γεγονότα λέγοντας πως δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το θέμα, κάτι που δεν πτόεισαι την συνήγορο του Ρώσου.

Αλεξάντερ Βίνικ

Οι απειλές για την ζωή του που δέχτηκε ο Αλεξάντερ Βίνικ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να αναφέρει και τις απειλές για την ζωή του που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα ο Βίνικ, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία του. Μάλιστα, πρόσφατα σκοτώθηκε ο Ρώσος συνήγορος του Αλεξάντερ υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και μέσα σε ένα άκρως ύποπτο κλίμα και μια χρονική περίοδο αρκετά κρίσιμη για την υπόθεση. Οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγω για θάνατο που προκλήθηκε από πέσιμο σε σκάλες εστιατορίου.

Δείτε επίσης: Mr Bitcoin Αλεξάντερ Βίνικ: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου “δίνει” κρυφές συνομιλίες Ελλάδας και Αμερικής

Η Κωσταντοπούλου αναφέρθηκε στην κατάσταση του Αλεξάντερ Βίνικ λέγοντας ότι πραγματικά έχει χάσει κάθε ελπίδα και ζει ουσιαστικά μια τραγωδία εξαιτίας ενός και μόνο λόγου – καθώς ήδη κρίθηκε περίτρανα ότι δεν είναι εγκληματίας στο εφετείο του Παρισίου – ότι είναι σπάνιος κάτοχος μιας τόσο πολύτιμης τεχνογνωσίας (του blockchain) στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονομίσματα. Τα κρυπτονομίσματα τα οποία είχαν δαιμονοποιήσει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Αυτό που ζητά η συνήγορος είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη να κρίνει την υπόθεση λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τα νομικά δικαιώματα του πελάτη της.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Βίνικ ζει ένα δράμα και από οικογενειακής απόψεως καθώς έχασε την σύζυγο του από καρκίνο και εγκεφάλου και δεν έχει δει τα δύο παιδιά από την στιγμή που συνελήφθη.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS