ΑρχικήsecurityΟι συμμορίες ransomware αλλάζουν τακτικές και τα λύτρα αυξάνονται!

Οι συμμορίες ransomware αλλάζουν τακτικές και τα λύτρα αυξάνονται!

Το κόστος και ο κίνδυνος της εκτέλεσης επιθέσεων ransomware αυξάνεται, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να τις πραγματοποιήσουν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των συνολικών επιθέσεων ransomware. Αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένα θύματα ransomware θα καταλήξουν να πληρώσουν βαρύτερο τίμημα.

Δείτε επίσης: Ransοmware BlackCat: Σύνδεση με τις συμμορίες BlackMatter, DarkSide

Το ransomware εξακολουθεί να είναι ανεξέλεκτο, αφού την τελευταία εβδομάδα έχουμε συναντήσει πολλά σημαντικά περιστατικά. Όμως, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Coveware, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρόσφατες αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν τον συνολικό αριθμό επιθέσεων ransomware.

Ωστόσο, ενώ ο αριθμός των επιθέσεων θα μπορούσε να μειωθεί, υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθούν οι απαιτήσεις για λύτρα από επιτυχημένες ομάδες ransomware.

Η αύξηση των συλλήψεων που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε επιθέσεις ransomware αναφέρεται ως η μεγαλύτερη αλλαγή στο τοπίο του ransomware.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Coveware, αυτή η κίνηση αύξησε το προφίλ κινδύνου εμπλοκής με επιθέσεις ransomware, και έτσι μειώνει τις ομάδες των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, επειδή ορισμένοι θα αποφασίσουν ότι η πιθανότητα σύλληψης και έκδοσης δεν αξίζει τον κίνδυνο – στο βαθμό που κάποιοι θα πουν ότι ότι παραιτούνται.

Δείτε επίσης: Lockbit ransοmware: Το FBI δίνει λεπτομέρειες για την επιχείρηση και συμβουλές προστασίας

ransomware

Ωστόσο, ενώ η μείωση του αριθμού των επιθέσεων θα ήταν συνολικά θετική, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια – το κόστος των απαιτήσεων για λύτρα θα αυξηθεί, ιδιαίτερα για θύματα λιγότερο υψηλού προφίλ.

Σύμφωνα με την Coveware, η μέση πληρωμή λύτρων κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 ήταν 322.168 $, υπερδιπλάσια από το προηγούμενο τρίμηνο.

Δείτε επίσης: Οι συμμορίες ransοmware κάνουν χειρουργικές επιθέσεις λόγω των αρχών

Αυτή η άνοδος έρχεται μετά από αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως μια «τακτική στροφή» προς στόχευση εταιρειών που είναι αρκετά μεγάλες ώστε να πληρώνουν σημαντικά ποσά λύτρων αλλά είναι αρκετά μικρές ώστε οι επιτιθέμενοι να μην χρειάζεται να ξοδεύουν πολύ χρόνο και προσπάθεια για την προετοιμασία και την έναρξη της επίθεσης.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS