ΑρχικήinetAll-girls robotics team Αφγανιστάν: Τα κορίτσια θέλουν να φύγουν από τη χώρα...

All-girls robotics team Αφγανιστάν: Τα κορίτσια θέλουν να φύγουν από τη χώρα λόγω Ταλιμπάν

Κορίτσια από το Αφγανιστάν, που ασχολούνται με την ρομποτική (all-girls robotics team), προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα λόγω των Ταλιμπάν.

All-girls robotics team Αφγανιστάν

Αυτά τα κορίτσια είναι εξαιρετικά τρομοκρατημένα“, δήλωσε η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σε διεθνές επίπεδο) με έδρα τη Νέα Υόρκη, Kimberley Motley, στο Canadian Broadcast News την Κυριακή. Τα κορίτσια από το Αφγανιστάν που ασχολούνται με τη ρομποτική θέλουν να ταξιδέψουν στον Καναδά για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και η Motley προσπαθεί να τα βοηθήσει.

Δείτε επίσης: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021: ρομποτικές λύσεις για έναν κόσμο καλύτερο για όλους

Βρίσκονται στη Herat, όπου τώρα απομακρύνουν τα κορίτσια από τα πανεπιστήμια“, είπε η Motley. “Λένε στα κορίτσια να μην γυρίσουν πίσω στο πανεπιστήμιο. Οι γυναίκες εμφανίζονται στη δουλειά και τις διώχνουν. Παρακολουθούν με δάκρυα την πόλη τους να καταρρέει“.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη γενέτειρα των κοριτσιών, Herat, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, όσο πλησίαζαν την πρωτεύουσα της χώρας, Kabul. Οι μαχητές των Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Kabul την Κυριακή, καταλαμβάνοντας τελικά ολόκληρη τη χώρα.

Η Αφγανή επιχειρηματίας στον κλάδο της τεχνολογίας, Roya Mahboob, ξεκίνησε την Αφγανική ομάδα ρομποτικής με κορίτσια, το 2017. Η Mahboob ηγείται του Digital Citizen Fund, το οποίο τρέχει μαθήματα για κορίτσια σε θέματα STEM και ρομποτικής.

Τα κορίτσια που απαρτίζουν την All-girls robotics team είναι μεταξύ 12 και 18 ετών και έχουν ξεπεράσει τον πόλεμο και άλλες δυσκολίες για να συνεχίσουν την αγάπη τους για τη μηχανική και τη ρομποτική και να κάνουν υπερήφανο το έθνος τους. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει βρεθεί σε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο ως το σύμβολο ενός πιο προοδευτικού Αφγανιστάν.

Δείτε επίσης: Trombia: Το ρομπότ που καθαρίζει τους δρόμους του Ελσίνκι

Το 2018, η All-girls robotics team του Αφγανιστάν έλαβε ένα ασημένιο μετάλλιο σε έναν διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής. Άλλες ομάδες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, είχαν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να φτιάξουν τα ρομπότ τους, αλλά τα κορίτσια από το Αφγανιστάν, λόγω κάποιων δυσκολιών, είχαν μόνο δύο εβδομάδες για να κατασκευάσουν και να στείλουν το δικό τους δημιούργημα στην Ουάσιγκτον.

κορίτσια ρομποτική

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η ομάδα δούλεψε σε έναν αναπνευστήρα χαμηλού κόστους χρησιμοποιώντας παλιά ανταλλακτικά αυτοκινήτου.

Η Motley λέει ότι φοβάται για το μέλλον των κοριτσιών τώρα που ο Αφγανός πρόεδρος Ashraf Ghani φέρεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα, αφήνοντας τους Ταλιμπάν στην εξουσία.

Δείτε επίσης: Θέλετε να κάνετε μανικιούρ; Θα κυκλοφορήσουν ρομπότ που θα το κάνουν

Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει από την περασμένη εβδομάδα είναι ότι οι Ταλιμπάν κυριολεκτικά πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και βγάζουν τα κορίτσια έξω και τα αναγκάζουν να γίνουν νύφες. Ανησυχούμε πολύ. Αυτό μπορεί να συμβεί και σε αυτά τα κορίτσια από το Αφγανιστάν που ασχολούνται με τη ρομποτική και θέλουν να γίνουν μηχανικοί, θέλουν να είναι στην κοινότητα του AI. Τολμούν να ονειρεύονται, να πετυχαίνουν“.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS