ΑρχικήinetBlue Origin: Γιατί προσφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη NASA

Blue Origin: Γιατί προσφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη NASA

Μετά το ταξίδι του στο διάστημα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Jeff Bezos προσφέρθηκε να καλύψει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος της NASA, εάν η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αναθέσει στην εταιρεία Blue Origin μια σύμβαση για να κατασκευάσει ένα διαστημικό σκάφος σχεδιασμένο για να προσγειώσει αστροναύτες στο φεγγάρι.

Blue Origin

Δείτε επίσης: NASA: Το φεγγάρι «ταλαντεύεται» και η Γη θα έχει πιο πολλές πλημμύρες

Τον Απρίλιο, η NASA ανέθεσε στον αντίπαλό του δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Elon Musk και στη SpaceX ένα συμβόλαιο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους που θα μεταφέρει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια ήδη από το 2024, απορρίπτοντας προσφορές από την Blue Origin και την Dynetics. Η Blue Origin είχε συνεργαστεί με τους Lockheed Martin Corp (LMT.N), Northrop Grumman Corp (NOC.N) και Draper για την προσφορά.

Σε επιστολή προς τον διαχειριστή της NASA Bill Nelson, ο Bezos είπε ότι η Blue Origin θα παραιτηθεί από τις πληρωμές κατά την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο της κυβέρνησης και τις επόμενες μετά από αυτή, για έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια και θα πληρώσει για μια αποστολή για τον έλεγχο της τεχνολογίας της. Σε αντάλλαγμα, η Blue Origin θα αποδεχόταν μια σύμβαση σταθερής τιμής και θα κάλυπτε τυχόν υπερβάσεις κόστους ανάπτυξης συστήματος, δήλωσε ο Bezos.

Δείτε ακόμα: Jeff Bezos: Ταξίδεψε στο διάστημα και επέστρεψε ενθουσιασμένος

“Χωρίς ανταγωνισμό, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σεληνιακές φιλοδοξίες της NASA θα καθυστερήσουν, θα κοστίσουν περισσότερο και δεν θα εξυπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον”, πρόσθεσε ο Bezos.

NASA

Ένας εκπρόσωπος της NASA δήλωσε ότι η υπηρεσία γνώριζε την επιστολή του Bezos, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, επικαλούμενη την διαμαρτυρία της Blue Origin που κατατέθηκε στην Αμερικανική Κυβέρνηση, κατηγορώντας τον οργανισμό ότι δίνει στην SpaceX ένα άδικο πλεονέκτημα επιτρέποντάς της να αναθεωρήσει τις τιμές της.

Δείτε επίσης: Μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή: NASA και ESA ενώνουν τις δυνάμεις τους

Πριν επιλέξει τη SpaceX, η NASA είχε ζητήσει προτάσεις για ένα διαστημικό σκάφος που θα μεταφέρει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis για να πάει ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972.

Η προσφορά του Bezos ήρθε έξι ημέρες αφότου πέταξε μαζί με τρεις ακόμα συνεπιβάτες ως την άκρη του διαστήματος στον πύραυλο New Shepard και την κάψουλα Blue Origin, ένα ορόσημο για την προσπάθεια της εταιρείας να γίνει σημαντικός παίκτης σε μια αναδυόμενη αγορά του διαστημικού τουρισμού.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS